Zubáč veľkoústy, alebo v češtine tiež candát je pravdepodobne najchutnejšou sladkovodnou rybou a my, aj ked sme skôr na morské ryby, ho naozaj obľubujeme. Tentokrát sme sa rozhodli pre jednoduchú prípravu filiet zo zubáča na masle a podávali sme ich so zeleninovým kuskusom. Bohužiaľ sme tentokrát nemali k dispozícii citrónový tymián, inak by sme ho určite použili. Ak ho máte po ruke určite ho na filety pridajte. Ako prílohu môžete zvoliť čokoľvek vám napadne, chutný bude so skordaliou, bulgurom alebo quinou. Zubáč na masle je lahodné a ľahké jedlo, ktoré oceníte v nadchádzajúcich teplejších dňoch.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako #coolinari @coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Zubáč na masle so zeleninovým kuskusom (2 porcie)
2 filety zubáča
1 hrnček kuskusu (200 ml)
2 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička hladkej múky
250 ml zeleninového vývaru
štvrť červenej papriky
štvrť oranžovej papriky
hrsť petržlenovej vňate
olivový olej extra virgin
lyžica masla
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
štipka paprikových vločiek
šťava z polovice citrónu
2 plátky citrónu
A takto na to:
Do misky vložte kuskus, na drobno nakrájané papriky, osoľte a okoreňte, zalejte vriacim zeleninovým vývarom, tak aby vývar siahal asi centimeter nad kuskus a zakryte tanierom. Po piatich minútach kuskus odkryte, vidličkou jemne prekyprite a posypte petržlenovou vňaťou a prelejte olivovým olejom.
Filety pinzetou očistite od kosti. Ostrým nožom narežte kožu ryby. Osoľte a okoreňte. Poprášte múkou a jemne múku rozotrite. Na rozohriatom olivovom oleji opražte dva celé strúčiky cesnaku. Dajte pozor, aby sa cesnak nepripálil inak bude horký. Vyberte ho a odložte bokom.
Do panvice vložte filety zubáča kožou smerom dole a smažte asi 3 až 4 minúty, v závislosti od hrúbky ryby. Filety obráťte a pridajte lyžicu masla, zalejte citrónovou šťavou. Počkajte kým sa maslo rozpustí. Filety podávajte na zeleninovom kuskuse, prelejte maslom a posypte petržlenovou vňaťou a vločkami papriky. Podávajte s citrónom a opraženým cesnakom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)