Zemiaky na kyslo sú jednoduchým jedlom, ktoré má však v slovenskej kuchyni svoje pevné miesto. Jedná sa v podstate o zemiakový prívarok, častokrát zahusťovaný múkou a dochutený octom. Podáva sa najčastejšie s natvrdo uvareným vajíčkom, prípadne opečeným špekáčikom alebo fašírkou. Práve posledný spôsob podávania, teda s dobre pripravenou fašírkou a krajcom chleba je u nás ten najobľúbenejší. A keďže recept na toto jednoduché jedlo nám na blogu doposiaľ chýbal, teraz vám ho ponúkame.
Skúste aj naš ďalšie prívarky, ktoré nájdete tu.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na zemiaky na kyslo budete potrebovať (2 porcie):
500 g zemiakov
200 ml šľahačkovej smotany
2 bobkové listy
4 guličky nového korenia
ocot na dochutenie
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
lyžicu múky
Na fašírky:
500 g hovädzieho mletého mäsa
500 g bravčového mletého mäsa
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 menšie vajce
lyžičku mletej rasce
lyžičku soli
čerstvo mleté čierne korenie
strúhanku na obaľovanie
A takto na to:
Očistené zemiaky narežte na kocky a dajte variť do malého množstva osolenej vody. Pridajte mleté čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Varte do mäkka.
Keď sú zemiaky hotové, do vody pridajte zátrepku zo smotany a hladkej múky, dobre premiešajte a povarte. Finálne dochuťte soľou a korením, použiť tiež môžete najemno nasekaný kôpor. Prívarok podľa svojich preferencií dochuťte octom (my používame cca 1 lyžicu octa) a povarte.
K mletému mäsu pridajte najemno narezanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajíčko, rascu, soľ a korenie a dobre premiešajte. Z mäsa vytvarujte fašírky ( z tohto množstva dokážte vytvoriť cca 8 ks) a obaľujte ich v strúhanke. Vyprážajte na trochu oleja dozlatista.
Fašírky podávajte s prívarkom, prípadne aj krajcom chleba alebo pečivom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)