S názvom to bolo takto: nevedel som ako mám nazvať toto jedlo a tak Mižu riekla: volaj to zemiakovo-syrové šišky, veď aj tak vyzerajú. Ak by som ich vyprážal, nazval by som ich logicky fritas (to je taký pekný názov pre vysmážané čosi), ale ja som dal prednosť o niečo zdravšej verzii, keď som ich piekol bez tuku v rúre. Takže sú to šišky, podľa ich šišatého tvaru, ale v konečnom dôsledku je úplne jedno ako ich budeme volať, podstatné je iné: sú absolútne fantastické, dokonalé ako chuťovka k dobrému filmu alebo k blížiacemu sa futbalu. Chilli im dodáva jemnú pikantnosť a mäta v dipe zase neuveriteľnú sviežosť. Skúsite?
Na zemiakovo-syrové šišky budete potrebovať (porcia asi pre 2 osoby):
3 stredne veľké zemiaky
2 vajcia
100 g strúhaného údeného syra
2 lyžičky oregana
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky chilli jamu
alebo
1 nasekanú chilli papričku
olivový olej extra virgin
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
dip:
2 lyžice bryndze
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice sladkej smotany
na drobno nasekanú čerstvú pažitku
na drobno nasekanú mätu
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
- Zemiaky uvarte v šupke (môžete ich aj upiecť, zbavíte ich tak vlhkosti) takmer do mäkka. Nechajte vychladnúť. Zemiaky očistite a nastrúhajte na strúhadle. Zmiešajte s nastrúhaným syrom, vajíčkami, oreganom, soľou, korením, roztlačeným cesnakom a chilli. My sme použili sladký chilli jam, ktorý sme našli v jednom z boxov od ŠmakujTo, použiť však môžete aj čerstvé chilli. Všetko poriadne premiešajte. Masa by mala byť dostatočne tuhá, aby sa dali tvarovať šišky alebo menšie guličky. Tu je dôležitý odhad, takže množstvo ingrediencií si musíte prispôsobiť (v závislosti od veľkosti zemiakov, vajec, konzistencie syra, ktorý použijete, atď.). Zmes ochutnajte a poriadne ju dochuťte.V prípade, že je veľmi riedka, pomôžte si celozrnou alebo špaldovou múkou, prípadne hrubou strúhankou.
- Tvarujte menšie šišky, niečo ako šúľance, ale pokojne to môžu byť aj guľky, to je na vás (skúšal som to aj to). Ukladajte ich jednu vedľa druhej na papier na pečenie a mierne pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rúre do zlata, asi 20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžete však zvoliť aj menej zdravú verziu. V hlbšom hrnci rozpáľte olej a šišky vyprážajte. Nechajte ich vychladnúť na mriežke, nech sú chrumkavé. Pri takejto verzii by sme ich mohli nazvať fritas. :) Podávajte s bryndzovým dipom, ktorý si vyrobíte veľmi jednoducho.
- Bryndzový dip je brnkačka. Zmiešajte bryndzu, smotany, bylinky, dochuťte soľou a korením. Malé zemiakové šišky (alebo fritas) a bryndza k tomu? To ide k sebe, fakticky.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)