sulance

Zemiakové šúľance (cikošky)

Medzi našimi receptami sa nachádza hneď niekoľko fantastických jedál, ktoré sa v našich rodinách pripravujú už generácie. Zemiakové šúľance, alebo ako sme ich volali my cikošky, patrili k nášmu detstvu a boli neoddeliteľnou súčasťou kuchyne našich babičiek.

Na chvíľku sme sa prostredníctvom tohto úžasného a aj napriek tomu veľmi jednoduchému jedlu vrátili do detstva. Snažíme sa riadiť heslom jednoducho a chutne. A tento recept to presne vystihuje.

sulance

kosik

Na prípravu zemiakových šúľancov budete potrebovať (2 porcie):
400 g zemiakov
125 g polohrubej múky
60 g krupice
štipku soli
1 vajce
15 g masla
Na dokončenie:
mletý mak alebo strúhanka
práškový cukor
maslo

sulance

A takto na to:

Zemiaky uvarte v šupe v osolenej vode a nechajte vychladnúť. Potom ich najemno nastrúhajte do väčšej misy, pridajte všetky ostatné suroviny, múku, krupicu, soľ, vajce a maslo izbovej teploty. Vymieste cesto, v prípade potreby dosypte trochu múky. Cesto preložte na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozdeľte na 8 častí a dlaňami šúľajte do tenkých dlhých valčekov s priemerom cca 1 cm. Príborovým nožom nakrájajte na 3 cm dlhé valčeky. Varte v osolenej vode niekoľko minút. Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch.

Verzia so strúhankou: strúhanku spolu s maslom opražte na panvici, scedené šúľance nasypte do panvice a vareškou premiešajte aby sa riadne obalili. Na tanieri posypte cukrom.

Verzia s makom: maslo roztopte na panvici, uvarené a scedené šúľance nasypte do panvice a poriadne obaľte v masle. Preložte na tanier, posypte makom a práškovým cukrom.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

sulance

sulance

sulance

sulance

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre