Medzi našimi receptami sa nachádza hneď niekoľko fantastických jedál, ktoré sa v našich rodinách pripravujú už generácie. Zemiakové šúľance, alebo ako sme ich volali my cikošky, patrili k nášmu detstvu a boli neoddeliteľnou súčasťou kuchyne našich babičiek.
Na chvíľku sme sa prostredníctvom tohto úžasného a aj napriek tomu veľmi jednoduchému jedlu vrátili do detstva. Snažíme sa riadiť heslom jednoducho a chutne. A tento recept to presne vystihuje.
Na prípravu zemiakových šúľancov budete potrebovať (2 porcie):
400 g zemiakov
125 g polohrubej múky
60 g krupice
štipku soli
1 vajce
15 g masla
Na dokončenie:
mletý mak alebo strúhanka
práškový cukor
maslo
A takto na to:
Zemiaky uvarte v šupe v osolenej vode a nechajte vychladnúť. Potom ich najemno nastrúhajte do väčšej misy, pridajte všetky ostatné suroviny, múku, krupicu, soľ, vajce a maslo izbovej teploty. Vymieste cesto, v prípade potreby dosypte trochu múky. Cesto preložte na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozdeľte na 8 častí a dlaňami šúľajte do tenkých dlhých valčekov s priemerom cca 1 cm. Príborovým nožom nakrájajte na 3 cm dlhé valčeky. Varte v osolenej vode niekoľko minút. Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch.
Verzia so strúhankou: strúhanku spolu s maslom opražte na panvici, scedené šúľance nasypte do panvice a vareškou premiešajte aby sa riadne obalili. Na tanieri posypte cukrom.
Verzia s makom: maslo roztopte na panvici, uvarené a scedené šúľance nasypte do panvice a poriadne obaľte v masle. Preložte na tanier, posypte makom a práškovým cukrom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)