Na blogu máme starší recept na naše klasické domáce šišky, ktorý má veľký úspech a pečiete podľa neho každý rok. Tento rok prišiel konečne rad aj na zemiakové šišky. Náš domáci recept sa ale záhadne stratil, takže sme museli vymyslieť nový, úplne od piky.
Najprv sme ich robili bez náplne, ale na blog sme sa rozhodli recept trochu ozvláštniť a naplnili ich. Tak vznikli zemiakové šišky plnené tvarohom. Sú vynikajúce s náplňou i bez nej. Je to len na vás. Rozhodne by ste si ich mali spolu s nami pripraviť.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na zemiakové šišky plnené tvarohom budete potrebovať (20 ks):
150 g ošúpaných zemiakov
50 ml teplého mlieka
50 g kryštálového cukru
5 g sušeného droždia
30 g masla
270 g hladkej múky
1 vajce
štipku soli
olej na vyprážanie
Na tvarohovú náplň budete potrebovať:
190 g hrudkového tvarohu
1 vajce
40 g práškového cukru
20 g vanilkového cukru
60 g kukuričného škrobu
trochu citrónovej šťavy
kôru z 1/2 citróna
A takto na to:
Ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky, premyte a varte v osolenej vode do zmäknutia. Uvarené zemiaky sceďte, popučte na kašu a nechajte vychladnúť. Do misy presypte múku, štipku soli a vajce. Ďalej pridajte rozpustené maslo a mlieko s rozpusteným cukrom a droždím. Mieste v kuchynskom robote, alebo ručne asi 5 minút. Cesto preložte do misy vymastenej troškou masla a nechajte kysnúť 1 až 1 a pol hodiny kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem.
Pripravte tvarohovú náplň. V mise spolu ručným mixérom rozmixujte tvaroh, vajce, práškový a vanilkový cukor, kukuričný škrob, citrónovú šťavu a kôru.
Vykysnuté cesto rozdeľte na rovnakých 20 častí, prstami trochu roztlačte každú časť na plocho, lyžičkou pridajte krém a pospájajte okraje. Medzi dlaňami vytvarujte guľky. Šišky už nenechávajte podkysnúť. Vyprážajte ich v rozohriatom oleji a pocukrujte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)