Lievance sa aj u nás pomaly stávajú bežnou súčasťou raňajok. Existuje ich nesmierne veľa druhov. My ich obľubujeme s bielym jogurtom, medom a lesným ovocím. A pripraviť ich je hračka. Veď mrknite sem, u nás to zvláda aj Zoe! Ale toto sú trochu iné lievance. Ide do nich rozmixovaný zemiak a kukuričná múka. A na tanieri vystrieda jogurt opečená slanina, cibuľa a ja si k nim vždy pridám aj trochu nášho domáceho kečupu. Skvelý štart do nového dňa, ideálne víkendového. Skúste naše zemiakové lievance a nebudete ľutovať. Doplniť si ich môžete o kyslú smotanu s bylinkami, alebo napr. o tzatziki. To bude fungovať.
Na zemiakové lievance budete potrebovať (8 ks):
1 väčší rozmixovaný surový zemiak
menšiu rozmixovanú cibuľu
strúčik cesnaku
hrnček kukuričnej múky
asi pol hrnčeka mlieka
1 vajce
2 lyžičky kypriaceho prášku
1 nadrobno nakrájanú chilli papričku
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
plátky slaniny
cibuľu a petržlenovú vňať na dozdobenie
A takto na to:
- Použite kuchynský mixér. Rozmixujte cibuľu, zemiak a cesnak na hladkú hmotu. Preložte do misy a pridajte kukuričnú múku a mlieko, soľ, kypriaci prášok korenie a chilli. Poriadne premiešajte. Konzistencia by mala byť tak trochu riedka, ako pri klasických lievancov. Možno budete musieť doliať trochu mlieka alebo dosypať soli. Všetko totiž záleží od veľkosti zemiaka, ktorý ste použili.
- Na masle, alebo na troche oleja opekajte lievance z každej strany dozlata. Uložte na tanier, navrch trochu slaniny a ja som si pridaj aj nakrájanú cibuľu s petržlenovou vňaťou, ktoré som chvíľu marinoval v olivovom oleji. Pokojne môžete siahnuť aj po domácom kečupe, alebo inej omáčke. Paráda!
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil