Gulášov existuje obrovské množstvo a my ich máme veru radi. Preto sa u nás guláš varí pomerne často, striedame druhy, striedame prílohy. Tentokrát sme dostali chuť na obyčajný hovädzí guláš, ktorý sme však obohatili riadnou dávkou kajenských papričiek. Chuť to bola ostrá a intenzívna a strašne fajn. Miška ku gulášiku pripravila aj klasické zemiakové knedlíčky. Aj keď je toto jedlo absolútne obyčajne a jednoduché nedáme naň dopustiť a na náš blog určite patrí.
Na prípravu zemiakových knedlíčkov budete potrebovať (16 ks):
400 g zemiakov
1 vajce a 1 žĺtok
165 g hrubej múky
½ lyžičky soli
Na hovädzí guláš (4 porcie)
1 kg zadného hovädzieho mäsa
2 lyžice paradajkového pretlaku
1 lyžicu bravčovej masti
4 stredne veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
lyžicu hladkej múky
4 sušené kajenské papričky (ak nemáte radi pikantné môžete vynechať alebo nahradiť čerstvým chilli podľa odvahy)
1 lyžicu údenej mletej papriky sladkej
pohár (ideálne) domáceho leča (asi 500 ml)
2 ks bobkového listu
1 lyžičku mletej rasce
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
A takto na to:
Knedlíčky
-
Zemiaky v šupe opláchnite a uvarte v osolenej vode. Zlejte vodu, nechajte chvíľu vychladnúť, ošúpte a na jemnom strúhadle nastrúhajte do väčšej misy. Pridajte vajce, žĺtok, múku, soľ a všetko spolu rukami premiešajte. Tvarujte guľky s priemerom cca 5 cm a ukladajte ich na pomúčený plech. V osolenej, vriacej vode varte knedlíčky 8 – 10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Počas varenia ich občas premiešajte, aby sa neprichytili o dno hrnca.
Hovädzí guláš
- Obyčajne sa na guláš používa mäso, ktoré má trochu viac tuku, napr. kližka. Tá je napríklad nevyhnutná pri príprave maďarského guláša, keďže ten sa nikdy nezahujsťuje múkou. Toto však nie je recept na maďarský guláš, použili sme hovädzie zadné, mäsko je trochu jemnejšie a gulášik delikátnejší. Ale výber mäsa je samozrejme na vás. V hrubostennom hrnci (taký hrniec perfektne udržiava teplotu a mäso sa v ňom dokonale dusí) roztopte lyžicu masti. Na nej do sklovita restujte 3 nakrájané cibule. Jednu cibuľu si nechajte na servírovanie. Pridajte lyžičku mletej rasce a na kocky nakrájané mäsko. Jemne ho zaprášte múkou a poriadne premiešajte. Pridajte mletú údenú papriku, papričky, bobkový list, osoľte a okoreňte a hrniec zakryte. Duste na miernom plameni, mäso nemusíte zatiaľ podlievať, pustí šťavu a bude sa dusiť, nie variť. Občas miešajte. Asi po 20 minútach pridajte pretlak a podlejte vodou. Duste asi 2 a pol hodiny, resp. dokým mäso nebude mäkké. Nezabudnite guláš kontrolovať, miešať a ak je to nutné aj podlievať.
- Pridajte lečo, v lete samozrejme pokojne použite čerstvé paradajky a papriky. Duste ešte 20 minút. Ak sa vám guláš zdá príliš hustý zrieďte ho vodou. Nezabudnite finálne dochutiť soľou a korením. Hotovo. Guláš podávajte s knedlíčkami, dokonale sa k sebe hodia. A pri servírovaní na guláš nezabudnite prihodiť aj krúžky surovej cibule.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu a Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)