zázvorovo-medové sušienky

Zázvorovo-medové sušienky

U nás doma je to ako vo francúzskej kuchyni – riadime sa heslom ak máš pocit, že je tam už dosť masla, tak pridaj ešte maslo. Kupujeme ho naozaj na kilá, nepreháňame. A samozrejme, musí sa jednať o kvalitné a poctivé maslo, také, ktoré si máte chuť natrieť na čerstvý domáci chlieb a len tak zjesť. Osvedčilo sa nám to naozaj slovenské z Billa. A využívame ho hodne pri pečení, špeciálne pri tom vianočnom. A o tom bude aj dnešný recept vianočného špeciálu. Maslové pečivo jednoznačne patrí k vianociam. Rovnako aj med. A my sme k tomu pridali ešte aj zázvor a vznikli takéto chutné zázvorovo-medové sušienky, ktoré vás na prvé ochutnanie dostanú. Sú príjemne korenisté a pritom tak akurát sladké. Odteraz sa stávajú klasikou našich Vianoc. Skúste ich a uvidíte, bude to rovnaké aj u vás.

Mimochodom, pri ich výrobe sme použili aj embosovaný valček (máme ďalší do zbierky a ďakujeme BILLA za vianočný darček), samozrejme, ide to aj bez neho.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

kosik

Na zázvorovo-medové sušienky budete potrebovať (cca 40 ks):
100 g masla
75 g hnedého cukru
100 g medu
12 g nastrúhaného zázvoru
260 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku sušeného zázvoru
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
1 žĺtok

A takto na to:

V hrnci rozpustite maslo, cukor, med, nastrúhaný zázvor a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. V mise spolu zmiešajte múku, sušený zázvor, sódu bikarbónu a pridajte maslovú zmes. Zmiešajte, pridajte žĺtok a rukou vymieste lepkavé cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke 1 hodinu odpočívať.

Cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku, vyvaľkajte ho na hrúbku 3 mm. Ak budete používať embosovaný valček, najprv cesto vyvaľkajte obyčajným hladkým valčekom na hrúbku asi 5 mm a až potom prejdite cesto embosovaným valčekom na hrúbku 3 mm. Vykrajujte ozdobnou formičkou alebo pohárikom s priemerom 5 cm a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Z cesta môžete miesto vaľkania napríklad tvarovať guľôčky – tie sa potom v rúre pri pečení trochu roztečú.

Pečte pri teplote 170 stupňov 6 až 9 minút. Okraje by mali byť zlatisté, ale neprepečte ich, aby neboli veľmi tvrdé.  Ak ste sa rozhodli pre guľôčky tie sa budú piecť o čosi dlhšie ako vykrajované sušienky.

Zázvorovo-medové sušienky skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnejšom mieste pokojne 3 až 4 týždne.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)