Viedensky rezeň

Viedenský teľací rezeň a zemiakový šalát

Absolútna klasika – viedenský teľací rezeň (wiener schnitzel), kto by ho nemiloval? Rezeň, šnitzel, rizka, rizek, řizek, je úplne jedno ako ho voláte. Kus dobrého teľacieho (áno, spravidla teľacieho, aj keď na Slovensku sa pri jeho príprave často používa mäso bravčové) mäsa obaleného v trojobale a do zlatista vypráženého je doslova pravidelnou súčasťou nielen slávnostných obedov alebo večerí v krajinách strednej Európy a stále sa považuje do istej miery za luxusnejšie jedlo.

A práve vo vianočnom čase, keď trávi rodina pri spoločných obedoch a večerách viac času ako počas roka, patrí sa túto viedenskú klasiku pripomenúť. Rezeň sme doplnili o klasický majonézový zemiakový šaláť, tako ako ho pripravujeme my na Vianoce. Áno, celé toto jedlo je skutočná kalorická bomba, ale prečo si raz za čas nedopriať. Aj keď, samozrejme, s mierou! Navyše v tomto recepte nájdete aj recept na domácu majonézu, ťakže by sa dalo povedať, že 3v1. :)

Recept sme pripravili v spolupráci so značkou minerálnej vody Fatra, ktorá je svojím zložením a zásaditým charakterom vynikajúca pri trávení (a cez Vianoce to človek naozaj potrebuje, čo si budeme hovoriť) a celkovo priaznivo vplýva na ľudský organizmus. Fatra je svojou výnimočnosťou unikátna nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Takže pokojne vymeňte sladké nezdravé nápoje za chutnú a zdravú vodu, aby vám počas vianočných sviatkov nebolo ťažko a mohli sa naplno venovať svojim najbližším.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Fatra

viedensky rezeň

kosik

Na viedenský rezeň a zemiakový šalát (pre 4 osoby):
4 teľacie rezne (šál teľacieho stehna)
3 vajíčka
strúhanka
hladká múka
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
tuk na vyprážanie (ideálna je domáca bravčová masť)
Na šalát potom:
8 stredne veľkých zemiakov (deň predom) uvarených v šupe
1 väčšia cibuľa
4 kyslé uhorky nakrájané na drobno
sterelizovaná zmes na zemiakový šalát – mix mrkva a hrášok – cca 350 g
soľ, korenie, trocha cukru alebo aj laku z uhoriek na dochutenie
Na domácu majonézu:
5 žĺtkov
rastlinný olej, ideálne slnečnicový
1 lyžicu horčice
trocha bieleho vínneho octu alebo citrónovej šťavy
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

A takto na to:

Rezne majú byť poriadne na tenko vyklepané pomocou kuchynského tĺčika na mäso. Mäso nezabudnite osoliť a okoreniť, obaliť v múke a prebytočnú múku oklepať, dobre vykúpať v rozšľahaných vajíčkach a na záver kompletne obaliť v strúhanke. Takto obalené rezne pomaly vyprážame na masti. Rezne majú byť kompletne zalate tukom a je dobré občas panvicou zatriasť, aby sa masť prelievala cez rezne. Rezne takto získavajú svoj pekný nadýchaný a zvlnený tvar.

Pripravte si majonézu: všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Žĺtka dobre vo väčšej mise dobre vyšľahajte, pridajte k nim horčicu a trošku octu. To zabezpečí, že sa vám majonéza nezrazí. Pomocou ručného šľahania alebo mixéra k žĺtkom pomaly prielevajte olej, najprv doslova po kvapkách, neskôr môžete prilievanie urýchľovať. Šľahajte/mixujte až kým majonéza nemá potrebnú hustotu. Množstvo oleja neuvádzame zámerne, záleži to od veľkosti žĺtok. Majonézu finálne dochuťte soľou a korením

Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte cez krájač zemiakov na šalát. Uhorky nakrájajte na drobno, rovnako aj cibuľu a pridajte k zemiakom. Osoľte a okoreňte a pridajte sterelizovaný hrášok a mrkvu. Šalát zalejte majonézou a dobre premiešajte. Na záver finálne dochuťte: soľou, korením, ak je treba tak aj trochou cukru alebo naopak laku z kyslých uhoriek.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Viedensky rezeň

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre