Ďalší recept nášho vianočného špeciálu je plný orechov. Spolu s Billa sme sa dohodli, že pripravíme verziu pre tých, ktorí majú problém s lepkom. Naše vianočné plnené oriešky sú teda úplne bezlepkové. Základ cesta tvoria mleté orechy (v recepte nájdete návod, ako si ich pripraviť) a ryžová múka. Pre tých lenivejších, v Billa nájdete aj mleté lieskové orechy.
Lieskovo-oriešková náplň, ktorou sme plnili naše oriešky je tiež bezlepková, výrobca ale uvádza, že môže obsahovať stopy lepku, čo je v prípade týchto výrobkov bežné, kvôli samotnému výrobnému procesu. Vy si ale oriešky môžete naplniť čímkoľvek, na čo máte chuť. Použite domáci džem, vyrobte si vlastnú čokoládovú ganache, či orechový krém. Alebo tak ako my siahnite po hotovom kréme a vianočné plnené oriešky máte hotové o čosi rýchlejšie. Ich príprava je veľmi jednoduchá, bez čoho sa ale nezaobídete, sú formičky. Toto cesto totiž nie je vhodné na pečenie bez nich.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na vianočné plnené oriešky budete potrebovať (28 párov):
140 g lieskových orechov
100 g práškového cukru
140 g ryžovej múky
110 g masla izbovej teploty
½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
lieskovo-orieškový krém na plnenie
A takto na to:
Ak používate namleté orechy, tento krok vynechajte. Celé lieskové orechy rozložte na plech a pečte ich pri teplote 160 stupňov 8 až 12 minút. Orechy sledujte a dávajte pozor aby ste ich nespálili. Hotové sú, keď začnú rozvoniavať. Po vytiahnutí z rúry preložte orechy na čistú utierku a nechajte ich vychladnúť. Pomocou utierky ich zbavte šupiek. Orechy rozmixujte na jemnú múčku pomocou robota s nožmi. Musia byť úplne vychladnuté, inak miesto múky vytvoríte kašu.
Do čistej misy vložte mleté orechy, práškový cukor, ryžovú múku, maslo izbovej teploty a vanilkový extrakt. Rukou alebo pomocou varešky spolu všetko vymiešajte. Cestom plňte formičky a rukou alebo stierkou cesto zarovnajte. Naplnené formičky uložte na plech a pečte pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte oriešky vychladnúť, až tak ich vyťahujte z formičiek. Ihneď po vytiahnutí by sa oriešky rozpadali.
Po vychladnutí naplňte lieskovo-orieškovým krémom a na dozdobenie pocukrujte. Z daného množstva vznikne 28 párov naplnených orieškov.
Tip: Miesto mletých lieskových orechov môžete použiť mleté vlašské orechy alebo mandľovú múku.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)