Tento recept do nášho vianočného špeciálu jednoducho patrí. Obsahuje toľko chutí a vôní, koľko si len dokážete predstaviť. Spojenie škorice, klinčekov, muškátového orieška, zázvoru, vanilky a masla zaplaví váš dom nádhernou arómou. A ja si myslím, že aj správne vône robia Vianoce Vianocami.
V tomto prípade, ale nejde o klasické medovníkové cesto. Príprava korenených perníčkov je omnoho jednoduchšia, ale na chuti im to neuberá. Naopak. Jednoducho parádne, a tak akurát korenené, vianočné perníčky obalené v cukre. Ich príprava netrvá dlhšie ako hodinu a môžete ochutnávať.
Na prípravu korenených vianočných perníčkov budete potrebovať (50 perníčkov):
1 šálka mäkkého masla
½ šálky práškového cukru
2 šálky hladkej múky
1 a ½ lyžičky mletého nového korenia
1 lyžičku mletej škorice
½ lyžičky mletého muškátového orieška
1 a ½ lyžičky nastrúhaného zázvoru
½ lyžičky mletých klinčekov
½ lyžičky soli
4 čajové lyžičky vanilky
2 žĺtky
Na obaľovanie:
1 ½ šálky práškového cukru
½ lyžičky mletých klinčekov
1 a ½ lyžičky mletej škorice
1 šálka = 236 ml
A takto na to:
- Rúru predhrejte na 180 ° C. Vo veľkej mise zmiešajte maslo a 1/2 hrnčeka práškového cukru elektrickým šľahačom pri nízkej rýchlosti, kým sa nespoja. Vmiešajte zvyšné ingrediencie. Cesto naberajte lyžicou a vytvarujte z neho malé gule. Ukladajte na nepomastený papier na pečenie. Pečte 12 – 15 minút.
- Horúce vyberte z plechu a nechajte 5 minút chladnúť. V stredne veľkej mise zmiešajte prísady na obaľovanie. Do misy vložte ešte teplé perníčky a jemne ich v zmesi obaľujte. Nechajte 5 minút chladnúť a obaľovanie opakujte znova. Perníčky uskladnite v uzatvárateľnej nádobe na chladnejšom mieste. Takto uskladnené vám korenené perníčky vydržia omnoho dlhšie.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu