Venčeky sú takou tou klasikou slovenských a českých cukrární. Už pri prvom zahryznutí nás vrátia späť do detstva. Odpaľované cesto môže na mnohých pôsobiť ako strašiak a ako náročné na prípravu. Ale opak je pravdou. Prípravu zvládne aj začiatočník. Stačí dodržať jedno základné pravidlo – suroviny ako vajcia a maslo musia mať izbovú teplotu.
Žĺtkový krém sa dá veľmi jednoducho nahradiť pudingom zo zlatého klasu. Ak ale chcete pozdvihnúť chuť vašich venčekov, investujte pár minút naviac a pripravte vanilkový žĺtkový krém podľa nášho receptu. Veľmi dobre sa s ním po zachladení pracuje a pri nanášaní zdobiacou špičkou krásne drží tvar. V recepte uvádzame použitie vanilkového extraktu, ale pokojne ho nahraďte vanilkovým strukom, ak ho máte po ruke.
Cesto sme na plech nanášali v dvoch vrstvách na sebe, aby boli venčeky vyššie. Rovnako dobre to bude fungovať aj v jednej vrstve odpaľovaného cesta. Vznikne vám dvojnásobné množstvo venčekov. Myslite však na to, že budete musieť skrátiť dobu pečenia.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na venčeky budete potrebovať (15 ks):
130 g masla
260 ml vody
200 g hladkej múky
4 veľké vajcia
štipku soli
Na žĺtkový krém budete potrebovať:
400 ml plnotučného mlieka
2 žĺtka
20 g vanilkového cukru
120 g kryštálového cukru
55 g kukuričného škrobu
250 g masla izbovej teploty
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
A takto na to:
Ako prvý pripravte krém. Ten potrebuje chladenie. Mlieko nalejte do kastróla a zohrievajte ho na miernom ohni. Z mlieka by sa malo pariť, nesmie však vrieť. Žĺtka vyšľahajte s vanilkovým a kryštálovým cukrom do hustej peny. Prilejte k nim trochu horúceho mlieka, kukuričný škrob a opäť šľahajte. Prelejte zmes do horúceho mlieka na platni a za neustáleho miešania metličkou na miernom ohni priveďte krém k varu. Keď krém pobubláva ihneď ho odstavte a postupne pridávajte maslo, ktoré metličkou rýchlo miešajte. Na záver pridajte vanilkový extrakt. Žĺtkový krém prelejte do čistej misy a prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu krému. Ak máte v kréme hrudky, prepasírujte ho cez sito. Žĺtkový krém nechajte vychladnúť v chladničke 3 hodiny, pokojne aj cez noc.
Pripravte odpaľované cesto. Maslo, vodu a soľ priveďte do varu. Za stáleho miešania vareškou pridávajte múku, stiahnite plameň a odpaľujte cesto, kým sa neprestane lepiť na steny a dno kastróla. Preložte ho do čistej misy a po vychladnutí doň postupňe zašľahajte vajcia izbovej teploty jedno po druhom.
Pevné cukrárske vrecko so zdobiacou špičkou naplňte cestom. Konce papiera na pečenie prilepte pomocou cesta o plech. Striekajte cesto na plech v dvoch vrstvách a pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 190 stupňov 17 až 20 minút.
Venčeky nechajte vychladnúť na mriežke. V prípade potreby skladujte vo vzduchotestej nádobe prikryté mokrou utierkou na chladnom mieste.
Upečené a vychladnuté venčeky rozrežte a naplňte žĺtkovým krémom pomocou cukrárskeho vrecúška so zdobiacou špičkou. Pred podávaním ozdobte venčeky práškovým cukrom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)