Tento veľkonočný pletenec s pekanovými orechmi bude ozdobou vášho stola a zároveň sladkou bodkou za veľkonočnými raňajkami. Je naplnený plnkou z pekanových orechov, samozrejme, môžete použiť aj orechy vlašské alebo lieskové, záleží len od vašej chuti.
Veľká noc patrí k najvýznamnejším kresťanským sviatkom v roku, a preto sa na ňu viaže veľké množstvo cirkevných obradov. Obdobie Veľkej noci sa však spája aj s praktikami a predkresťanskými obradmi, súvisiacimi s príchodom jari. V minulosti boli v období Veľkonočných sviatkov vykonávané rôzne úkony, ktoré mali zabezpečiť prosperitu a hojnosť predovšetkým v roľníckom prostredí. Významnú úlohu v nich hrali voda, oheň, zeleň a vajíčka, ktoré symbolizovali nový život, krásu a očistu. Poniektoré z tradícií sa zachovali dodnes napr. šibačka, či oblievačka.
Neodmysliteľnou súčasťou sviatkov sú aj tradičné pokrmy (šunka, klobásy, slanina, koláče, chlieb, maslo, tvaroh, vajcia, soľ, chren). Ich pestrosť a hojnosť na sviatočnom
stole mali symbolizovať prosperitu a blahobyt pre celú rodinu počas nasledujúceho roka.
A v duchu hojnosti a prosperity vám želáme, aby sa i tie vaše veľkonočné stoly ohýbali pod ťarchou dobrôt, medzi ktorými zaiste nesmie chýbať náš veľkonočný pletenec s pekanovými orechmi.
Skúste aj ďalšie naše veľkonočné recepty: pripravte si parádny židovský Challah, slovenský mrváň alebo Ensaïmadu z Malorky. Svojich kupačov/šibačov zase určite potešíte chorvátskou Orehnjačou alebo veľkonočným lineckým pečivom v tvare vajíčok.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na kysnuté cesto budete potrebovať:
300 g hladkej múky
štipku soli
1/4 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
7 g sušeného droždia
50 g kryštálového cukru
180 ml plnotučného mlieka
40 g masla izbovej teploty
Na orechovú náplň budete potrebovať:
125 g pekanových orechov (alebo vlašské, lieskové orechy)
30 g kryštálového cukru
20 g vanilkového cukru
60 g masla izbovej teploty
30 ml plnotučného mlieka
mlieko a cukor na dokončenie
A takto na to:
Pripravte kysnuté cesto. V teplom mlieku rozmiešajte cukor, sušené droždie a nechajte 10 minút odpočívať. Do misy nasypte múku, soľ, kypriaci prášok a vareškou premiešajte. Pridajte kvások, maslo a ručne, alebo pomocou kuchynského robota vymieste hladké, pružné cesto.
Cesto preložte do misy potretej troškou masla, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte kysnúť, až cesto zdvojnásobí svoj objem.
Medzitým pripravte orechovú náplň. Orechy rozmixujte a vymiešajte s maslom, cukrom a horúcim mliekom.
Cesto po nakysnutí preložte na pracovnú dosku a rukami roztlačte do obdĺžnika. Potrite orechovou náplňou a zrolujte. V strede rolku rozrežte a následne prepletajte. Zapleťte do venca a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pletenec potrite mliekom a posypte kryštálovým cukrom. Pečte pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)