Veľkonočný kysnutý koláč

K Veľkej noci tradične patrí i kysnutý koláč. My sme za posledné roky zverejnili hneď niekoľko výborných receptov a teraz tomu nebude inak. V tohtoročnom kysnutom koláči nechýba hromada masla, čo je pre sladký kysnutý koláč podľa mňa to najpodstatnejšie. No a kopa sušeného ovocia, ktorá mu dodáva sladkosť. Dalo by sa povedať, že je to vylepšená forma mazanca. Jednoducho je na zjedenie, tak si ho určite upečte.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu veľkonočného kysnutého koláča budete potrebovať (priemer 20 cm):
350 g hladkej múky
150 g kukuričnej múky hladkej
130 g práškového cukru
1/2 čajovej lyžičky soli
7 g sušeného droždia
50 g rozpusteného masla
150 ml vlažného mlieka
1 vanilkový lusk
1 celé vajce
2 žĺtka
130 g rozpusteného masla
120 g masla izbovej teploty
300 g sušeného ovocia

A takto na to:

Do misy od kuchynského robota s hákovým nástavcom navážte múky, cukor, soľ, droždie, 50 g rozpusteného masla a mlieko so semiačkami vanilkového lusku. Spolu premixujte a postupne pridávajte vajce, žĺtky a na záver 130 g rozpusteného masla. Mixujte. Spočiatku bude cesto veľmi riedke, ale múku neprisypujte. Nechajte 10 minút mixovať, až vznikne hladké a poddajné cesto. Vytvarujte z neho guľu, vložte do pomúčenej misy a prikryte potravinovou fóliou. nechajte kysnúť 90 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. 

Cesto rozvaľkajte do obdĺžnika s rozmerom asi 60 x 40 cm. Na cesto rukami naneste maslo izbovej teploty čo najrovnomernejšie a posypte nakrájaným sušeným ovocím. Ja som použila sušené slivky, marhule a brusnice. Zrolujte z kratšej strany, rolku rozrežte po celej dĺžke tak, že vzniknú dve samostatné cestá s viditeľným vrstvením cesta, masla a ovocia. Formu na pečenie s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie. Papier po obvode musí byť vyšší, pretože koláč bude rásť vysoko. Zatáčajte prvé cesto do venca v smere hodinových ručičiek, druhé napojte opačným smerom. Nechajte pol hodinu podkysnúť. Pečte pri teplote 175 stupňov 70 minút, po 10 minútach znížte teplotu na 165 stupňov. Po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút odpočívať, až potom vytiahnite koláč z formy. Nechajte ho vychladnúť na mriežke a posypte práškovým cukrom.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre