Zbožňujem zákusky a dezerty z čerstvého ovocia a jahody sú tým najvďačnejším ovocím na svete. Nič nepokazia. Keď sme ako deti chodievali k babke na záhradu, po vyčerpávajúcich hrách a lození po stromoch nás starká vždy volala na olovrant. Čerstvý chlebík s maslom a nakrájanými jahodami, posypaný cukrom. Mňam. Doteraz cítim tu vôňu čerstvo pokosenej trávy, narúbaného dreva, kvitnúcich kvetov a samozrejme práve nazbieraných červených jahôd.
Ich sezóna sa pomaly ale isto končí a ja si neviem predstaviť že budem musieť čakať ďalší rok na toto skvelé ovocie. Absolútne jednoduchý recept, ktorý Vám zaberie asi 45 minút sa oplatí vyskúšať a nebudete ľutovať. Kombinácia domáceho vanilkového pudingu s jahodami. Nemám čo dodať. Lahoda na ktorýkoľvek deň a hodinu.
Na vanilkový puding s jahodami v lístkovom ceste budete potrebovať (4 porcie):
300 ml mlieka
2 lyžice hladkej múky
1 vanilkový struk
2 lyžice hnedého cukru
250 g čerstvých jahôd
2 lyžice hnedého cukru
pár lístkov mäty
lístkové cesto (vybrať z chladničky min. 30 minút pred pečením)
maslo na vymastenie
Na posypanie:
škorica
hnedý cukor
A takto na to:
- Rúru predhrejete na 190 stupňov. Do malého hrnca vlejete mlieko a za studena v ňom rozmiešate múku, 2 lyžice cukru (podľa vlastnej chute), dreň vanilky a lusk a za stáleho miešania privediete k varu. Keď puding zhustne, odstavíte ho a za občasného miešania necháte vychladnúť. Lusk vyhoďte.
- V miske zmiešajte jahody s cukrom (ak sú jahody úžasne sladké, narábajte s cukrom opatrne), nadrobno nakrájanou mätou.
- Štyri formičky vymažte maslom. Listkové cesto rozbaľte na pomúčenú dosku a vykrojte štyri kolieska s priemerom mištičiek v ktorých budete piecť. Zvyšné cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti a vyplnte ním vnútro vymastených misiek, vyčnievajúce časti odrežte. Misky naplnte pudingom a ochutenými jahodami, na záver prikryte vykrojenými kolieskami. Vŕšky popichajte špailou alebo vidličkou, potrite mliekom a posypte škoricou alebo cukrom. Pečte približne 30 – 35 minút. Podávajte ešte teplé, nie horúce! Vydržíte? Dobrú chuť.
Mižu