Každý rok vám vo vianočnom špeciále ponúkame minimálne jeden tradičný domáci recept, ktorý naše mamky alebo babky roky rokúce pripravovali. A tohtoročný vianočný špeciál nebude výnimkou. Dali sme si záležať a vybrali asi ten najtradičnejší z tradičných vianočných receptov, vanilkové rožky.
Krehunké, v puse sa rozplývajúce pečivo plné orieškov a vanilky, bez ktorého by Vianoce neboli Vianocami. Okrem toho sú veľmi trvácne, takže s ich vypekaním môžete začať hneď.
Máme pre vás ešte pár tipov. Tradične sa u nás doma vždy pripravovali z mletých vlašských orechov. My sme pri ich príprave použili mleté lieskové orechy a funguje to úplne rovnako. Ďalším tipom je – nešetrite na vanilkovom cukre. Uvidíte, ten rozdiel bude obrovský. Vanilkové rožky po obalení cukrom nechajte vychladnúť, zabaľte do vzduchotesnej nádoby a uložte na chladnejšie miesto. Dobre uskladnené vydržia pokojne tri týždne.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na vanilkové rožky budete potrebovať (cca 130 ks):
250 g hrubej múky
200 g hladkej múky
90 g mletých vlašských orechov
90 g práškového cukru
250 g masla izbovej teploty
práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
A takto na to:
Do misy navážte hrubú, hladkú múku, mleté orechy a práškový cukor. K sypkým surovinám pridajte maslo izbovej teploty a rukou zamieste. Misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte cesto 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
Z cesta tvarujte valčeky s priemerom cca 1 cm. Valček potom krájajte na menšie valčeky s dĺžkou asi 7 cm, ohnite ich do tvaru podkovičky a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov 12 až 15 minút. Rožteky by nemali veľmi zhnednúť, preto dávajte pozor, aby ste ich neprepiekli. Takmer ihneď po upečení, ešte za horúca obaľujte vanilkové rožky v zmesi práškového a vanilkového cukru v pomere 3:1.
Tip: V prípade, že sa vám pri vypracovávaní valčekov s cestom pracuje trochu ťažšie, namočte si končeky prstov v miske s vodou, cesto jemne navlhne a trochu sa poddá.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)