Viete na koľko spôsobov sa dajú pripraviť šišky? Podľa mňa to musí byť minimálne milión spôsobov. Vyprážané, pečené, s dierou uprostred, bez diery, s náplňou, bez náplne, malé veľké, s polevou, bez polevy, s posýpkou, bez posýpky… jednoducho od výmyslu sveta.
Klasické vyprážané šišky určite pozná každý z vás. Recept na takéto šišky si vám netrúfnem, alebo skôr nechcem núkať. Jeden z dôvodov je ten, že šišky patria presne k tým jedlám, ktoré sa robia v každej domácnosti a práve tie vaše sú najlepšie. Mám pravdu? V neposlednom rade si tiež myslím, že skúšať niečo nové je zábavné a niekedy aj jednoduchšie. A keď existuje toľko variánt prípravy obyčajných šišiek, bol by to hádam aj hriech nepokúsiť sa o to.
Vybrala som ozaj najjednoduchší, základný recept na vanilkové donuty, alebo šišky ak chcete. Suroviny, ktoré na prípravu potrebujete nájdete doma vždy a príprava vám nezaberie viac ako hodinku. Existuje dokonca aj prístroj v ktorom sa donuty pečú, ale ruku na srdce. Koľkokrát v roku pečiete alebo vyprážate šišky? Ja pečiem veľa, ale sama som uznala, že na investíciu do takého stroja to nebude. A tak som si kúpila plech, ktorý s výstupkami uprostred formičiek vytvaruje riedke cesto s dierou uprostred. Minimálna investícia a výsledný efekt stojí za to. Rada na záver. Na polevu použite akúkoľvek čokoládu, ktorá vám chutí. Takou nič nepokazíte. Ja som použila mliečnu, horkú aj bielu čokoládu. A všetky boli vynikajúce. Posýpka navyše dodá ďalšiu chuť a farbu a nik im neodolá.
Na prípravu 8 donutov budete potrebovať:
1 vajce
½ hrnčeka práškového cukru
½ lyžičky vanilkového extraktu
1 lyžica oleja
½ hrnčeka mlieka
1 hrnček hladkej múky
1 lyžica kypriaceho prášku
¼ lyžičky soli
Na polevu:
mliečna čokoláda
maslo
posýpka podľa vlastného výberu
A takto na to:
- Predhrejte rúru na 200st a plechovú formu na donuty potrite olejom. Oddeľte žĺtok od bielka. Bielok vyšľahajte zvlášť. K žĺtku prilejte vanilkový extrakt a olej, mixujte pokým sa neprepoja. Postupne prisypávajte cukor. Do tejto zmesi vlejte mlieko a cez sito preosejte múku, kypriaci prášok a soľ. Po vymiešaní vznikne riedke cesto, do ktorého jemne zapracujte vyšľahané bielko a nechajte cesto cca 5 minút odpočívať.
- Cesto rozlejte do dobre vymasteného plechu, zhruba do tri štvrtiny formičky. Bude ešte rásť, tak ho neprelejte. Vložte do rúry a nechajte piecť 10 – 12 minút. Po vytiahnutí nechajte donuts ešte 5 minút chladnúť vo forme. Nesnažte sa ich márne silou vyťahovať. Ak počkáte, pôjdu samé.
- Medzitým si pripravte dve nádoby. Do jednej nalejte vodu, do druhej vašu obľúbenú mliečnu čokoládu a trochu masla. Nádoba s čokoládou sa nesmie dotýkať vody, voda nesmie silno vrieť. Keď sa čokoláda rozpustí, polievajte ňou donuty a dozdobte ľubovoľnou posýpkou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak sa vám recept páčil podporte ho, prosím, zdieľaním.