Malé intro
Naša mesačná cesta po východnom pobreží Austrálie, od Melbourne až po Port Dougles, sa skončila a znova sme späť. Bolo to nádherné dobrodružstvo. U protinožcov sme spoznali veľmi veľa príjemných ľudí, obdivovali unikátnu prírodu, zoznámili sa so životným štýlom Aussies a ochutnali skvelé austrálske jedlá. Od kengury po krokodíla! Vlastne, nielen austrálske. Na Victoria Night Market v Melbourne sme objavili kuchyne naozaj celého sveta, ale k tomu sa ešte dostaneme v samostatnom článku.
Zatiaľ pekne poporiadku. Cesta do Austrálie pre nás, teda Mišku a Kamila a kamaráta Peťa, viedla cez Prahu a Frankfurt (kde sme takmer nestihli lietadlo) do Singapuru a neskôr do Melbourne v štáte Victoria. Lety a čas strávený na letisku pri ceste tam nám zabrali viac ako 24 hodín. To vie človeka pekne unaviť. Našťastie služby Singapore Airlines sú na vysokej úrovni (a majú tie najkrajšie letušky!) a letisko v Singapure je fasa, takže sa to dalo zvládnuť. Na letisku v MEL nás už čakal kamarát Števo, alias Gajdy, kvôli ktorého svadbe sme sa k protinožcom prioritne vybrali. Cesta z letiska do Kalorama Park, kde Gajdy býva, bola veselá, veď sme sa už nejaký ten rok naživo nevideli. Zvítanie sa s nevestou Karinou a Števovou mamkou, ktorá v AUS bola už od Vianoc, prvý drink na terase ich krásneho domu, cesta do bottleshopu po austrálske pivká a veľa veľa rozprávania o živote a o všetkom. Na druhý deň našu „výpravu“ doplnili ďalší kámoši, Šárka, Jožo a Pavel a boli sme tak kompletní. Ihneď nás čakala predsvadobná párty, zoznámenie sa s rodičmi Kariny a zvítanie sa so švédskou časťou jej rodiny a prvé pravé austrálske BBQ. Fantastické. Na niektorých z nás sa prejavila Jet Lag, ale za pomoci tabletiek sme ju nejako zvládli.
Ďalší deň už nasledoval prvý highlight nášho tripu – svadba. Ako z rozprávky, alebo ako z filmu, zhodli sa baby. Naozaj krásne pripravená, Karina a Števo si dali záležať a premysleli všetko do detailov. Obrad v švédskom kostole a recepcia v botanickej záhrade, skvelá swingová kapela a hlavne dokonalé jedlo v 3 chodoch. A výborná zábava, ktorá po skončení recepcie pre nás pokračovala v baroch a uliciach nočného Melbourne, spolu so skupinou veselých Aussies.
Na druhý deň sme si prezreli Melbourne počas dňa a kamarát Tomáš, ktorý spolu so svojou manželkou Angie žije v Sydney a docestoval rovnako na svadbu, nám robil výborného sprievodcu. Navštívili sme čínsku štvrť, najedli sa v pravej gréckej taverne a vyliezli navrch najvyššieho mrakodrapu v meste – Eureka. Zhora vyzerá mesto ešte väčšie a ešte roztiahnutejšie. Jedným okom som už zhora poškuľoval po Albert Parku, kde sa ďalší víkend mala konať Formula 1 – Australian Grand Prix, čo bola ďalším výrazným bodom nášho tripu. Do formuly však ostával ešte týždeň a tak sme sa vybrali na cesty v okolí Melbourne. Prešli si Great Ocean Road a Phillip Island a ugrilovali steaky z klokana. Aj k tomu sa dostaneme v samostatnom článku.
Údolie rieky Yarra
Dnes sa však trochu pobavíme o Yarra Valley, teda údolí rieky Yarra, ktorá preteká mestom a okolím. Toto údolie je totiž plné fariem a viníc, čo v preklade znamená plné dobrého jedla a pitia! A to je niečo pre nás. V jeden deň, hneď ráno, sme sa teda vybrali na ochutnávku miestnych vín a syrov, a na naše prekvapenie dokonca aj pív. Začali sme vo vinici Chandon výberom asi desiatich vín, od tých najľahších bielych, až po naozaj ťažké červené. Ku každému vínu jeho krátke predstavenie a zopár slov o jeho charaktere, o tom, čo v ňom môžete cítiť a k čomu sa hodí. Neskôr prehliadka samotnej výroby a krátky pohľad na vinice. Austrálske vína sú plné slnka a už nejaký čas celkom úspešne konkurujú vínam z Francúzska a Kalifornie. Po prvej degustácii vín sme sa presunuli na neďalekú farmu a začali ochutnávať syry. Od výmyslu sveta. Klasické kravské, kozie aj ovčie, čerstvé, či s ušľachtilou plesňou, až po tvrdé a dlho zrejúce syry. Nádherné miesto a množstvo poctivých domácich výrobkov. Objednali sme si veľký syrový tanier a ochutnávali, ochutnávali, ochutnávali. Jeden syr nás špeciálne zaujal. Čerstvý syr, ktorý sa svojou chuťou a konzistenciou nesmierne podobal na našu slovenskú bryndzu. Kúsok domova v ďalekej krajine. Hneď nám napadlo, že ku koncu nášho pobytu v Melbourne si pripravíme poctivé spišské zemiakovo-bryndzové pirohy, keď už sa núka taká príležitosť. Osobitne Gajdy sa tomu veľmi potešil a hneď navrhol, aby sme pirohy naučili variť aj Karinu. A skutočne, deň pred našim odchodom späť na Slovensko, sme pirohy pripravili. A boli fantastické!
Ale späť do údolia. Po syroch sme sa presunuli do malého pivovaru White Rabbit a začali degustovať pivá. Aj v Austrálii vedia uvariť výborne pivá rôznych typov. Ľahké ako naša desiatka, tmavé pivá belgického typu, či pivo, ktoré akoby z oka vypadlo Plzni. Mňam. Opäť krátke predstavenie jednotlivých typov a potom hneď nákup dvoch kartónov, aby sme si mohli pri dobrom nápoji posedieť večer na terase. Aussies, Aussies, viete, čo na nás platí.
Krásny deň v údolí sme zakončili v ďalšej vinici ďalšou degustáciou. Austrália má naozaj veľmi kvalitné a chutné vína, za ktoré by sa nehanbili ani Francúzi. A páčilo sa nám hlavne to, že všade, kde sme prišli, ponúkali okrem vína, či piva aj poctivé koláče, torty, chleby, rôzne druhy pečiva a množstvo ďalších farmárskych produktov. Yarra Valley, to je coolinársky raj, skutočne. Až sa vám niekedy podarí navštíviť Melbourne, určite túto oblasť nevynechajte. Gajdy, díky za toto. ;)
Kamil