Utopence sú klasickým českým krčmovým jedlom k pivu. Ide o špekáčiky (hov. špekáčky), ktoré sú olúpané, rozkrojené a naložené do sladkokyslého nálevu s cibuľou a ďalšími druhmi zeleniny. Môže sa jednať o papriku, baranie rohy, kápiu, kyslé uhorky, kapustu a podobne. Najčastejšie sú uložené v zaváracích pohároch a až do konzumácie odpočívajú týždeň, ideálne aspoň dva, v chlade. Jedia sa len s chlebom a zapíjajú, ako už bolo spomenuté, pivom. V českých „hospůdkách“ patria medzi najpopulárnejšie jedlá. Rovnako populárne sú však aj na Slovensku.
Pripraviť si ich doma a mať ich tak vždy po ruke je veľmi jednoduché. Na naozaj kvalitné utopence však potrebujete dobré a poctivé mäsové špekáčiky. My máme to šťastie, že v našom meste existuje malá rodinná mäsovýroba, v ktorej produkujú tie najlepšie špekáčiky aké si viete predstaviť. Skúste sa však poobzerať aj vo vašom okolí, určite nájdete také špekáčiky, s ktorými budete spokojní.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na utopence budete potrebovať (cca 2 7dcl poháre):
1 kg kvalitných špekáčikov
5 väčších kyslých uhoriek
10 nakladaných baraních rohov
2 nakladané kápie
4 cibule
4 strúčiky cesnaku
Nálev:
400 ml vody
300 ml octu
1 lyžica kryštálového cukru
po lyžičke: nové korenie, čierne korenie celé
6 bobkových listov
1 lyžička soli
A takto na to:
Začnite prípravou nálevu. Do vody s octom prihoďte koreniny, cukor a soľ a priveďte k varu. Odstavte a nechajte vychladnúť.
Špekáčiky olúpte a narežte na polovice. Rovnako nakrájajte uhorky a kápiu na väčšie kusy, cibuľu na plátky, cesnak stačí len olúpať. Špekáčiky a zeleninu rozdeľte do pohárov a zalejte vychladnutým nálevom. Dobre uzavrite a nechajte v chlade odpočívať aspoň týždeň, ideálne viac.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)