Toto veľmi jednoduché a rýchle tuniakové paté patrí medzi naše obľúbené nenáročné večere. Kým jeden z nás pripravuje hrianky na masle, ten druhý otvára pohár alebo konzervu s tuniakom v olivovom oleji a pripravuje nátierku. Je hotová doslova za pár minút. Všetky ingrediencie sa len mixnú za pomoci kuchynského robota, tuniakové paté sa dochutí soľou, korením a citrónovou šťavou a blesková večera je na svete.
Výborne chutí na čerstvo pripravených hriankách z domáceho chleba, posypané jarnou cibuľkou. A vždy si k nemu doprajeme aj hrnček bylinkového čaju.
V tomto recepte vám však prinášame ešte niečo navyše. Recept na domáci taliansky biely chlieb.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Calvo
Na prípravu tuniakového paté (cca pre 2 osoby):
Tuniakové filety v olivovom oleji (200 g pohár)
1 menšia šalotka
100 g mascarpone
1 lyžica horčice
1 lyžica majonézy
1 lyžica masla
kôra z citróna
1 strúčik cesnaku
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
šťava z citróna na dochutenie
Na taliansky biely chlieb:
350 g bielej múky
175 teplej vody
7 g instantného droždia
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
30 g olivového oleja
A takto na to:
Tuniakové paté:
Z pohára vyberte kúsky tuniaka, olej si uschovajte na neskôr, napríklad k cestovinám a podobne. Cibuľu narežte na jemno. Všetky indrediencie potom rozmixujte za pomoci mixéra. Nezabudnite ani na nastrúhanú citrónovú kôru. Tá paté pridáva krásnu sviežosť. Duchuťte soľou a korením a na záver aj citrónovou šťavou podľa chuti.
Biely chlieb:
V teplej vode (voda by nemala byť vlažná, ale naozaj teplá, nie vriaca) romiešajte instantné droždie spolu s cukrom a nechajte asi 15 minút postáť. V mise zmiešajte múku so soľou, pridajte olivový olej a vodu s droždím. Vypracujte cesto, či už ručne alebo pomocou kuchynského robota s nádstavcom háku. Cesto preneste do ďalšej nádoby vymastenej olivovým olejom, prikrite fóliou alebo voskovým obrúskom a prekryte utierkou. Na teplom mieste by cesto malo kysnúť dokým nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto potom vyklopte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou a vytvarujte z neho podlhovastý bochník tvaru veky alebo knedle. Zakryte lahkou utierkou a znova nechajte podkysnúuť hodinu – hodinu a pol na teplom mieste.
Pred pečením ešte v bochníku urobte 4 zárezy a pečte pri teplote 200 stupňov v rúre (nepoužívajte teplovzdušnú funkciu) prvých 10 minút a zvyšných 20 pri teplote 180 stupňov. My sme použili pri počiatočnej fáze aj zvhlčovanie parou (60%).
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)