Takmer všetky tradičné recepty, publikované na našej stránke, sme začínali spomienkami na naše detstvo. Je to logické. Všetci máme príjemne zážitky z detstva viažúce sa na konkrétne jedlo. A mohla by som tak urobiť i teraz. Ale ja som sa rozhodla inak. Smažené šišky, alebo inak nazývané fánky, pampúchy, kreple, grapne, neodmysliteľne súvisia s fašiangami. A vzhľadom k tomu, že fašiangy patria ku kalendárnym obyčajom a ja som tieto veci, ako etnografka študovala, tak sa dozviete niečo o tradičných zvykoch tohto obdobia. Priznávam, že vílam, rusalkám a zmokom som venovala väčšiu pozornosť, tieto bytosti žiaľ s fašiangovým obdobím nijako nesúvisia, tak možno nabudúce.
Fašiangy sú obdobím medzi vianočnými sviatkami a pôstom. Je to pohyblivý sviatok a trvá od sviatku Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Počas fašiangového obdobia sa organizujú zábavy maškár – karnevaly. Tento názov pochádza z latinského carne vale, čo v preklade znamená odoprieť si mäso. Na naše územie sa karnevalová kultúra šírila z nemeckého a talianskeho prostredia prostredníctvom šľachtickej a meštianskej vrstvy. V ľudovom prostredí boli zaužívané fašiangové obchôdzky maskovaných, preoblečených skupín, ktoré chodili od domu k domu, vinšovali a tancovali. K najobľúbenejším patrili zábavné masky. Za odmenu a prianie dobrej úrody bol vinšovníkom ponúknutý prípitok a jedlo. A akéže to bolo jedlo? Okrem klobások, vajíčok a iných dobrôt to najlepšie sladké fašiangové pečivo – šišky.
„Fašiangy, Turice, Veľká noc ide, kto nemá kožuška zima mu bude….“ a kto nemá napečené šišky, nech to rýchlo napraví. A ak zatiaľ nemáte svoj obľúbený recept, tak vyskúšajte ten náš.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
Na prípravu fašiangových šišiek budete potrebovať:
10 g sušeného droždia, alebo 30 g čerstvého droždia
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
300 ml mlieka
30 g masla izbovej teploty
30 g práškového cukru
3 veľké žĺtky
500 g polohrubej múky
štipku soli
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
2 polievkové lyžice rumu
olej
Na dokončenie:
domáci lekvár
práškový cukor
A takto na to:
- Na začiatok si pripravte kvások. Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, lyžičku cukru a droždie. Nechajte 5 minút postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Nechajte na teplom mieste vykysnúť. Čas sa nedá presne určiť, závisí to od kvality droždia a teploty miesta, kde kvások kysne.
- Vo veľkej mise vymiešajte maslo s cukrom a žĺtkami. Pokojne na to použite varešku, ja sa rada používam ruky od začiatku do konca. Pridajte kvások, zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujte vláčne, jemne lepivé cesto. Vypracujte guľu, pomúčte trochou múky, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pracovnej doske na hrúbku 1,5 – 2 cm a vykrajujte kolieska. Veľkosť koliesok je na vás. Nezabudnite, že šišky pri vyprážaní podrastú. Ja najradšej robím také šikovné jednohubky s priemerom 5 cm. Je s tým o trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Vykrojené šišky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým si rozohrejte širokú panvicu s olejom. Šisky musia v rozpálenom oleji plávať, preto ním nešetrite. Tesne pred vyprážaním urobte na šiške prstom malú dierku a touto stranou opatrne vložte do panvice. Na oboch stranách vyprážajte minútku – dve do zlatista. Vypražené šišky ukladajte na papierový obrúsok, posypte cukrom. Tesne pred podávaním dozdobte vynikajúcim domácim lekvárom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu