Tradičná sekaná a zelerové pyré

posted in: Hlavné jedlá | 0

Sekaná – tradičný recept našich babičiek. Častokrát je podávaná so zemiakovou kašou, rôznymi prívarkami alebo omáčkami. Alebo servírovaná „na studeno“ ako súčasť obložených mís. Recept je to vskutku jednoduchý, ale veľmi chutný, preto si zaslúži svoj priestor aj u nás na blogu.

Pripravujeme si ju pomerne často – počas Vianoc u nás nesmie chýbať na Prvý sviatok vianočný, kedy sa podáva popri pečenej morke. Vtedy do sekanej pridávame aj nasekané sušené brusnice a plní úlohu akejsi mäsovej plnky. Cez leto ju podávame s paradajkovou omáčkou a zemiakovou kašou. A cez Veľku noc zase nesmie chýbať pri veľkonočných raňajkách. Tradičná sekaná je jednoducho dobrá vždy. Tentokrát sme ju podávali so zelerovým pyré a vareným ružičkovým kelom. A bolo to dobré.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu tradičnej sekanej budete potrebovať:
500 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
1 cibuľa
5 lyžíc strúhanky
1 vajce
strúčik cesnaku
2 plátky slaniny (nakrájanej na kocky)
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
lyžička sušeného majoránu
trochu mlieka
trochu oleja
Na prípravu zelérového pyré budete potrebovať:
1 stredne veľký zeler nakrájaný na kocky
vetvičku rozmarínu
lyžicu masla
sladkú smotanu
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
lístky šalvie na dozdobenie

A takto na to:

Cibuľu nakrájajte na mešie kocky a spolu so slaninou ju osmažte na oleji. Vo väčšej mise na dno rozložte mäso, pridajte cibuľu, slaninu, vajce a zasypte strúhankou. Poriadne osoľte a okorente, pridajte pretlačený cesnak a nezabudnite na majoránku. Samozrejme, môžete použiť akékoľvek bylinky podľa chuti, ideálne čerstvé. Hodí sa petržlenová vňať či tymián, ale fantázii sa medze nekladú. Zmes mieste rukami asi 5 minút. V prípade, že zmes nechce držať pokope pridajte trochu mlieka, ak máte pociť, že je zmes príliš vlhká pridajte strúhanku. Vytvarujte bochník, preložte na pekáč a pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch cca hodinu.

Nakrájaný a osolený zeler zavakuujte spolu s vetvičkou tymiánu a varte pri teplote cca 80 stupňov 40 minút. Zeler potom preložte do mixéra, rozmixujte, pridajte maslo, smotanu a dochuťte. Smotany len toľko, aby vám vzniklo hladké pyré. Na tanieri potom zelerové pyré dozdobte lístkami šalvie, okoreňte a prelejte trochou olivové oleja.

TIP: Nebojte sa experimentovať. Do sekanej napríklad pridajte nasekané sušené brusnice. Získate zaujímavý chuťový kontrast.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre