Tostones sú malé placky, ktoré sa pripravujú v latinsko-americkej kuchyni zo zeleninových nezrelých banánov – plantainov. Ich príprava je nesmierne jednoduchá a navyše veľmi rýchla. Častokrát sa podávajú ako príloha, alebo aj ako malý snack s rôznymi dipmi, či omáčkami. Chuť plantainov je neutrálna a po vysmažení či upečení sa chuťou podobajú na zemiaky.
V kubánskej kuchyni, ale prakticky tiež v každej kuchyni Karibiku, resp. tropických oblastiach, sú plantainy nenahraditeľnou súčasťou jedálnička. V nezrelom stave obsahujú menej cukru ako klasické banány, za to viac škrobu. Dozrievaním sa časť škrobu mení na cukor, ale rozhodne nie sú stále také chutné ako dezertné banány, preto sa využívajú hlavne pri varení. Pripraviť sa z nich dajú pečené výrobky, chlieb, koláče, palacinky, uvarené a prelisované sa používajú ako zahusťovadlo do polievok.
Tostones sa podávajú ako naše zemiakové lupienky alebo hranolky a skutočne majú veľmi podobnú chuť. Napríklad v takej Nikarague sa podávajú s vyprážaným syrom. V iných krajinách s rybou, krevetami, avokádom, trhaným mäsom, či rôznymi dipmi – cesnakovým alebo s mojo rojo a mojo verde.
Ako sa ich rozhodnete podávať vy je na vás, v každom prípade ak budete mať príležitosť tak si ich určite pripravte.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na placky zo zeleninových banánov (plantainov) Tostones budete potrebovať (12 ks placiek):
2 plantainy – zeleninové banány nezrelé
olej na vyprážanie
soľ
A takto na to:
Toto bude zrejme najkratší recept v celej histórii našej stránky. Zeleninové banány olúpte, narežte na 3 cm kusy a opražte do zlatista z každej strany. Banány vyberte na dosku a ťažším predmetom s plochým dnom každý kus stlačte do tvaru placky.
Tostones vyprážajte ešte raz z oboch strán asi dve minúty. Po vybratí ich ihneď výdatne osoľte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)