blackforest, torta z čierneho lesa, schwarzwald, recept

Torta z Čierneho lesa

Schwarzwald, Black forest, alebo torta z Čierneho lesa. Tmavý, kakaový korpus v kombinácii s krémom mascarpone, višňami a čokoládou sú základom tejto nádhery. Na Schwarzwald som sa chystala už veľmi dlhú dobu. Napokon v novembrovom čísle časopisu Gurmet vyšla výzva, ktorú pripravila Petra Davidová z Kitchen And The City. Neodolala som, výzvu prijala a nemohla som urobiť lepšie. Súčasťou výzvy bolo vytvoriť vlastnú verziu tejto torty a zároveň dodržať stanovený recept. Opäť raz to bola zábava a pri výrobe stromčekov dokonca pomáhal aj Kamil. Najlepšie na celom recepte je, že aj keď vyzerá tak luxusne a profesionálne, nie je vôbec zložitý.

Novembrovú tortu som pripravovala bez svetiel reflektorov a fotoaparátu, fotili sme len výsledok. Ten však mal taký veľký ohlas, že sme sa rozhodli upiecť ju znova, celý postup nafotiť a spísať recept. Ak v tomto sviatočnom a jedlom preplnenom období ešte stále nemáte dosť sladkého, určite ju vyskúšajte.

Petre veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu.

Torta z čierneho lesa, schwarzwald

kosik

Na prípravu Black forest budete potrebovať:
Na korpus:
75 g rozpusteného masla
270 g hladkej múky
7 lyžíc kakaa (holandského tipu)
1 a ½ lyžiky prášku do pečiva
1 a ½ lyžiky sódy
½ lyžičky soli
300 g kryštálového cukru
2 vajcia
300 g cmaru (alebo kyslej smotany)
110 ml horúcej vody
Na omáčku:
višňový kompót
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžičky kukuričného škrobu
50 ml čerešňovice
Na prípravu krému budete potrebovať:
750 g mascarpone
6 – 8 lyžíc práškového cukru
300 ml smotany
Na prípravu ozdôb budete potrebovať:
200 g horkej čokolády (70%)

 

blackforest cake, torta schwarzwald

A takto na to:

  • Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Dbajte na to, aby voda príliž nevrela a nedotýkala sa nádoby s čokoládou. Po roztopení nechajte čokoládu trocha ochladnúť a naplnte ňou zdobiaci sáčok. Pripravte papier na pečenie, nastrihnite malú dierku a vytvorte stromčeky. Pri vyšších stromoch použite špilku, aby bol kmeň pevnejší a nezlomil sa. Vložte do chladničky a nechajte stuhnúť.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vo vysokej nádobe zmiešajte všetky sypké suroviny. Pridajte cmar, vajcia, vychladené rozpustené maslo, horúcu vodu, vareškou vymiešajte hladké cesto a rozdeľte ho na tri rovnaké časti. Každú pečte zvlášť. Formu s priemerom 20 cm vyložte maslom potretým papierom na pečenie. Pečte v rozohriatej rúre 25 – 30 minút. Ak chcete pečenie trochu urýchliť, upečte dve dávky súčasne a čas pečenia zdvojnásobte na 50 – 60 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a rozrežte dlhým ostrým nožom, alebo použite pevnú niť.
  • Kým sa korpusy upečú a vychladnú, pripravte si omáčku. Kompót zlejte a višne odložte bokom. Šťavu uvarte so škrobom a po vychladnutí pridajte citrónovú šťavu. Ak sa vám podarí kúpiť višne v sirupovom náleve, omáčku robiť nemusíte, použite hustý sladký sirup.
  • V mise zmiešajte mascarpone s práškovým cukrom. Cesto nebude veľmi sladké, preto krém môžete dosladiť aj trochu viac. Smotanu vyšľahajte a primiešajte k mascarpone.
  • Vychladnutý korpus rozrežte. Prvý položte na podnos, alebo tanier, polejte ho omáčkou a pokropte čerešňovicou, natrite krémom a posypte višňami. Prikryte druhým korpusom a postup opakujte. Vrch prikryte tretím korpusom a celú tortu potrite krémom. Aby sa vám krém lepšie nanášal, potrite tortu tenkou vrstvou, vložte ju na 10 minút do chladničky a znova natrite. Tortu dozdobte stromčekmi.

 

Blackforest cake

Blackforest cake

Blackforest cake

Blackforest cake

Blackforest cake

Blackforest cake

Mižu

 

Vaše komentáre