Pomalý koniec leta sa u nás nesie v znamení narodeninových osláv môjho otca a mňa. Mať narodky pred koncom leta je strašne fajn, ešte je príjemne teplo a môžeme usporiadať záhradnú párty alebo malú grilovačku, pripravíme dobré jedlo a nejaké pohostenie a Miška nám vždy napečie nejaký sladký dezert. Tento rok sa rozhodla prekvapiť nás takouto parádnou tortou tiramisu.
Ako každá torta aj táto sa musela riadne zachladzovať, ešte že máme kde. Lebo naša nová americká chladnička InstaView Door-in-Door™ od @LGczsk je nielen krásna, ale je aj poriadne priestranná, navyše má výsuvnú policu, vďaka ktorej v nej vieme skladovať aj vyššie a objemnejšie predmety, takže do nej bez problémov vojde torta aj s podnosom.
Torta tiramisu chutí presne tak ako má a ako by ste si predstavovali. Jej základom je nadýchané piškótové cesto potreté kávou a vrstvami krémového mascarpone, zasypané riadnou dávkou kakaa. Presne takto má pravé tiramisu vyzerať aj chutiť. Žĺtok krému dodáva krásnu vanilkovú chuť, ale ak máte obavy z konzumácie surových vajec, pokojne ho vynechajte. Pri príprave tiramisu sa tradične používa amaretto, ktoré má trpko-sladkú chuť s mandľovou vôňou. Aj my sme ho pri príprave tohto lahodného dezertu použili. Ak ho však nemáte poruke, nahraďte amaretto napríklad kávovým likérom. Naša torta tiramisu je neuveriteľne vláčna a krehučká. Najlepšia je, keď v chladnične postojí pár hodín. Pochutnáte si na nej s celou rodinou.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou LG
Torta tiramisu
Na tortu tiramisu budete potrebovať (priemer 20 cm):
4 veľké vajcia
120 g kryštálového cukru
40 g slnečnicového oleja
130 g polohrubej múky
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Na krém a dokončenie torty:
700 g mascarpone
90 g práškového cukru
70 ml šľahačkovej smotany 33%
1 žĺtok (voliteľné)
4 cl amaretto (alebo iný, napr. kávový likér)
espresso
kakao na posypanie
A takto na to:
Upečte cesto. Oddeľte žĺtka od bielok. Bielka vyšľahajte ručným mixérom s kryštálovým cukrom, v druhej mise vyšľahajte žĺtka s olejom. Žĺtka stierkou jemne primiešajte k bielkam, pridajte preosiatu múku zmiešanú so sódou a opäť jemne miešajte. Cesto prelejte do dvoch tortových foriem vystlaných papierom na pečenie s priemerom 20 cm. Pečte pri teplote 180 stupňov 20 až 25 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte cesto vychladnúť. Cesto môžete piecť aj naraz v jednej forme, upravte si ale čas pečenia.
Pripravte krém. V mise rozmixujte mascarpone s práškovým cukrom a žĺtkom, postupne prilievajte šľahačkovú smotanu a na záver amaretto.
Prvé cesto položte na tortový stojan (ak ste cesto piekli v jednej forme, po vychladnutí ho pozdĺžne rozrežte). Povrch cesta jemne potrite espressom, aby trochu navlhol. Naneste polovicu krému, rovnomerne ho rozotrite a posypte preosiatym kakaom. Položte druhé cesto, opäť potrite espressom a rozotrite zvyšný krém. Trochou krému môžete tiež potrieť tortu po jej obvode, aby sa cesto nemrvilo. Takto pripravenú tortu posypte preosiatym kakaom, ľubovoľne dozdobte a nechajte v chladničke riadne zachladiť.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)