Dhal je veľmi typické indické jedlo a jeho základ tvoria strukoviny. Tento tekvicový dahl je tradične pripravovaný z cíceru a tekvice zvanej ghiya. Náš tekvicový dhal však obsahuje červenú šošovicu, ktorá je na rozdiel od cíceru uvarená za pár minút a tekvicu na varenie s výrazne oranžovou farbou. Ak ste už s indickou kuchyňou mali akú takú česť viete, že je plná fantastického korenia. Veľa korenia! Alebo inak. Veľa veľmi výrazného korenia. Koriander, rímska rasca, kurkuma, škorica, kardamóm, zázvor… Každé je samo o sebe výrazné vôňou aj chuťou. Čo sa ale stane, keď ich všetky zmiešate a pridáte do vášho jedla? Akonáhle začnete korenie restovať na panvici, ocitnete sa v úplne inom svete. Tá vôňa vás bude sprevádzať celým varením a vy si budete pripadať, ako v ozajstnej indickej reštaurácii.
Ako prílohu okrem ryže odporúčame chlieb naan, ktorý sa pečie na panvici, a vďaka kypridlám (droždie, kypriaci prášok, jedlá sóda) je krásne nadýchaný, plný vzduchových bubliniek. Keď si ho namáčate do dhalu, pochopíte o čom je indická kuchyňa.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na tekvicový dahl budete potrebovať (2 porcie):
olivový olej
1/2 cibule
2 čajové lyžičky rímskej rasce
2 čajové lyžičky kurkumy
2 čajové lyžičky mletého koriandra
1 čajovú lyžičku kardamómu
1 ks celej škorice
3 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru
3 strúčiky cesnaku
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
250 g očistenej tekvice na varenie
130 g červenej šošovice
3 polievkové lyžice sugo z cherry paradajok
500 ml zeleninového vývaru
150 ml kokosového mlieka
chilly (voliteľné)
šťavu z limetky
koriander
A takto na to:
Na rozpálenej panvici s olivovým olejom restujte na drobno nakrájanú cibuľu spolu s rímskou rascou, kurkumou, mletým koriandrom, kardamómom, škoricou a zázvorom. Po pár minútach pridajte plátky cesnaku a premiešajte. Ďalej pridajte na kocky nakrájanú tekvicu, červenú šošovicu, soľ, čierne korenie a za neustáleho miešania chvíľu restujte.
Zalejte paradajkovým sugom, časťou zeleninového vývaru a prikryte pokrievkou. Priebežne dal miešajte a podlievajte vývarom. Po približne 20 minútach, keď je tekvica a šošovica uvarená, prilejte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a finálne dochuťte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)