Všade samá tekvica. Zapnem sociálne siete a zo všadiaľ na mňa vyskakuje množstvo receptov, v ktorých hlavnú úlohu hrá tekvica. Je to surovina, z ktorej sa dá vyčarovať koláč, predjedlo i hlavné jedlo. Na sladko, či na slano a vždy chutí fantasticky. My sme si pre vás pripravili recept na výrobu domácich cestovín s tekvicovou náplňou – tekvicové ravioli. Veď čo môže byť jednoduchšie. A trošku sme aj zaexperimentovali s výrobou cesta z kukuričnej múky. Dobre sa s ním pracuje a vďaka kukuričnej múke získalo peknú žltú farbu.
Tekvicová náplň, orechy, šalvia a maslo tvoria krásnu kombináciu chutí, ktorú si zamilujete. Určite náš recept vyskúšajte a dajte vedieť, ako vám chutilo. A k takýmto cestovinám si doprajte aj pohár dobrého bieleho vína, my sme tentokrát zvolili naozaj skvelé Rulandské biele od Slovenských viníc.
Máte pre vás ešte jeden tip, čo so zvyškami a odrezkami. Prebytočné odrezky nakrájajte napríklad na rezance, vysušte a odložte na neskoršie použitie.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice
Na tekvicové ravioli budete potrebovať (2 porcie):
75 g hladkej múky
75 g hladkej kukuričnej múky
1 celé vajce
1 žĺtok
300 g očistenej maslovej tekvice
50 g masla
kôru z 1 citróna
soľ
čierne mleté korenie
štipka pomletých klinčekov
hrsť vlašských orechov
maslo
pár lístkov šalvie
A takto na to:
Pripravte cesto na ravioli. Múky, vajce a žĺtok spolu spracujte ručne, alebo v kuchynskom robote s nástavcom nožov. V prípade, že je cesto veľmi suché, dolejte trochu zvyšného bielka. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút v chladničke odpočívať.
Medzitým si pripravte tekvicovú náplň. Očistenú tekvicu nakrájajte na kocky, restujte na masle, pridajte citrónovú kôru, soľ, korenie a mleté klinčeky. Tekvicu duste, pravidelne miešajte a minimálne podlievajte. Náplň nesmie byť veľmi riedka. Po dovarení odstavte a tekvicu popučte na kašu, prípadne dochuťte a nechajte vychladnúť.
Cesto rozdeľte na dve až štyri časti. Ak nemáte veľa skúseností so strojčekom na cestoviny, cesto by sa vám mohlo pri svojej dĺžke trhať alebo lepiť. Cesto prežeňte strojčekom od najvyššieho stupňa po stupeň štyri. Na najvyššom stupni pretlačte tri krát, múku používajte minimálne. Cesto sa musí trochu lepiť, nie však príliš.
Jeden pás cesta položte na jemne pomúčenú dosku, lyžičkou ukladajte malé kôpky tekvice v dostatočnej vzdialenosti od seba. Preložte druhým pásom cesta a prstami pritláčajte tak, aby vo vnútri neostal vzduch. Použite vykrajovačku, alebo nakrájajte ravioli napríklad do tvaru trojuholníka. Varte v osolenej vode približne 4 minúty.
Na panvici roztopte maslo, restujte na ňom na hrubo nasekané orechy a šalviu. Pridajte uvarené ravioli, dosoľte a premiešajte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)