tekvica ako ananás

Tekvica ako ananás (tekvicový kompót)

Približne od polovice leta každý, kto sa venuje pestovaniu tekvíc, cukiet, patizónov a podobne, pociťuje ich prebytok. Jednoducho, ak je dobrá sezóna a týmto plodinám sa darí má ich každý nadostač. A tak sa v mnohých rodinách v lete často pripravujú placky, prívarky, rôzne vyprážané jedlá z tejto zeleniny, koláče a podobne. Úroda sa uchováva na zimu mrazením či zaváraním no a v neposlednej rade sa tiež zásobujú príbuzní, susedia či kamaráti, ktorí nemajú možnosť pestovania zeleniny. Je to aj náš prípad a bolo tomu tak aj v minulosti.

Miškini starí rodičia mali veľkú záhradu a dedko Šimon, ako vyštudovaný poľnohospodár, sa pestovaniu tekvicovej zeleniny vášnivo venoval. Babka Zuzka ju potom pripravovala na rôzne spôsoby. Jedným z nich bola aj príprava tekvicového kompótu, ktorý vyzeral, ale aj chutil ako skutočný ananásový kompót. V starej knihe babky sme nedávno objavili zastrčený papierik a na ňom rukou písaný recept s názvom Tekvica ako ananás na tento skvelý kompót a tak sme sa oň s vami rozhodli podeliť aj tuto na blogu. Určite sa vám zíde, keď aj u vás bude prebytok tekvíc a budete prekvapení ako dobre chutí. Recept je pritom nesmierne jednoduchý a nenáročný pre kohokoľvek.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na tekvicový kompót budete potrebovať (2 x 750 ml poháre):
750 g očistenej tekvice
10 g kyseliny citrónovej
600 ml vody
120 g kryšťálového cukru
4 klinčeky
250 ml ananásového 100% džúsu
200 g ananásu

A takto na to:

Očistenú a na kocky nakrájanú tekvicu posypte kyselinou citrónovou, zalejte studenou vodou, premiešajte a nechajte 24 hodín postáť. Tekvicu po 24 hodinách sceďte a premyte v studenej vode.

600 ml vody, 250 ml ananásového džúsu a cukor zmiešajte. Do takto pripraveného nálevu vhoďte tekvicu a varte kým nebude tekvica do sklovita (asi 10 až 15 minút). K tekvici potom pridajte na kocky nakrájaný ananás a ešte minútu povarte.

Tekvicu s ananásom potom rozdeľte do pohárov a zalejte do vrchu sirupom (nálevom), v ktorom sa varili. Do každej fľaše vložte dva klinčeky. Dobre zatvorte vrchnáky a kompót sterelizujte 5 minút.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre