V spojitosti s Mexikom vám zaiste ako jedno z prvých jedál napadne tacos. Je to veľmi obľúbené pouličné jedlo. Tacos pozostávajú z malej, približne 15 cm opečenej kukuričnej alebo pšeničnej tortilly, ktorá sa plní rôznymi náplňami – hovädzím, bravčovým, kuracím mäsom, morskými plodmi, fazuľkami a zeleninou. Často sa rôzne dochucujú napríklad pomocou salsy či guacamole, ktoré obsahujú výrazné chute (napr. koriander). Existuje niekoľko druhov tacos, ich názov závisí od náplne, druhu použitého mäsa a spôsobu úpravy tortilly.
Tortilla, teda placka, má pri tacos vždy priemer okolo 15 cm a najčastejšie sa vyrába z kukuričnej múky. Kukuričná múka má veľký vplyv na konzistenciu cesta, jeho farbu i chuť. Cesto z kukuričnej múky sa nedá rozvaľkať bežným valčekom. Preto sa na jeho “roztlačenie” používa špeciálny prístroj, ktorý trochu pripomína stroj na prípravu oblátok. Kukuričné cesto sa pri jeho použití nerozpadáva a placka má čisté, zarovnané okraje. V našich podmienkach, bez požitia tohto prístroja je viac menej nemožné pripraviť tortillu z čisto kukuričnej múky. A verte, snažili sme sa. Tortilly sa ale vyrábajú aj z pšeničnej múky. Tie sú omnoho mäkšie.
Podľa druhu použitej tortilly (kukuričná, pšeničná) a zabalenia tortilly, rozlišujeme názov konkrétneho jedla. Kukuričná tortilla sa používa pri príprave: tacos, tostadas (plochá tortilla s ohromným množstvom navrstvenej prílohy), taquitos (naplnená, zrolovaná a opražená tortilla), enchiladas (naplnená, zrolovaná tortilla, zaliata omáčkou).
Pšeničná tortilla sa zas používa na prípravu: burritos (plnená tortilla zabalená do valčeka), fajitas (mäso a zelenia uložená na tortille), quesadillas (dve tortilly naplnené mäsom, zeleninou a syrom zložené do polmesiaca a po naplnení opekané na panvici).
My sme naše tacos pripravili z domácej pšenično-kukuričnej tortilly, mäsa z hovädzieho rump steaku a salsy pico de gallo. Samozrejme je na vás, či sa rozhodnete použiť kúpenú tortillu, alebo si ju pripravíte podľa nášho receptu. Vedeli ste ale, že jej príprava vám nezaberie viac ako 5 minút? Okrem toho, cesto na tortillu sa veľmi dobre skladuje. Nepoužité cesto zabaľte do potravinovej fólie, v chladničke vydrží 24 hodín. V recepte nájdete aj základný recept na salsu pico de gallo, čo je paradajkovo-cibuľová salsa ochutená limetkovou šťavou, koriandrom a jalapeno jej dodáva jemne pikantnú chuť.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na salsu pico de gallo budete potrebovať:
2 stredne veľké paradajky
1/2 červenej cibule
1 jalapeno
soľ
sušené oregano
hrsť koriandra
šťavu z limetky (podľa chuti)
Na kukuričné tortilly budete potrebovať (5 ks s priemerom 15 cm):
80 g kukuričnej hladkej múky
60 g pšeničnej hladkej múky
1/4 čajovej lyžičky soli
2 čajové lyžičky olivového oleja
70 g horúcej vody
+1 ks rump steak
A takto na to:
Pripravte salsu pico de gallo. Do mixéra s nadstavcom nožov vložte na väčšie kusy nakrájanú cibuľu, paradajky, jalapeno, dochuťte soľou, oreganom, koriandrom a šťavou z limetky. Salsu pulzne rozmixujte tak, aby v nej ostali celé kúsky a odložte ju bokom.
Urobte domáce kukuričné tortilly. Do misky navážte kukuričnú a pšeničnú múku, pridajte soľ, olivový olej a horúcu vodu. Všetko spolu dobre vareškou zmiešajte. Cesto napokon rukou vymieste, rozdeľte na päť rovnakých častí a vytvarujte guľky. Guľky z cesta vráťte späť do misy a prikryte ich mokrou utierkou, aby nevyschli.
Panvicu rozpáľte na miernom ohni. Cesto po jednom rozvaľkajte na jemne pomúčenej pracovnej doske na priemer približne 15 cm. Tortilly opekajte na miernom ohni z jednej aj druhej strany. Tortilly ihneď po vytiahnutí z panvice uložte do utierky a poriadne zabaľte, aby nevychladli. Tak ostanú teplé aj mäkké.
Steak vyberte z chladničky minimálne 30 minút pred grilovaním. Osoľte a okoreňte, potrite olivovým olejom. V kontaktnom grile steak opekajte jeden a pol minúty (medium) alebo ho grilujte na hrubostennej panvici jeden a pol minúty z každej strany. Steak nechajte potom pod alobalom odpočívať minimálne 5 minút. Ak máte bezdrôtový teplomer pomôžte si počas grilovania s ním. Steak pre úpravu medium by mal mať vnútornú teplotu 58 stupňov. Samozrejme, steak si môžete ugrilovať do vami preferovanej úpravy.
Tip: Upečené tortilly po čase stvrdnú. Ak chcete opäť dosiahnuť, aby bola tortilla mäkká, naparte ju. Ihneď po upečení alebo naparení môžete tortillu zavesiť na rošt v rúre, čím získate tortillu v tvare U, ktorá je typická pre prípravu Amerických tacos.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)