Tento jednoduchý tabouleh chutí rovnako dobre teplý ako aj podávaný na studeno. Je vhodnou prílohou ku grilovanému mäsu či zelenine a jeho príprava je skutočná hračka. Spočíva len v zmiešaní dopredu pripravených ingrediencií ako sú bulgur, adzuki fazuľa či grilovanej papriky. Navyše, tak ako takmer každý šalát, je variabilný. Množstvo ingrediencii, resp. ich doplnenie či ubratie, si môžete prispôsobiť podľa seba.
Tabouleh je libanonské národné jedlo, často podávané ako predjedlo, tzv. mezze. Jeho základom je Bulgur, teda predvarená a nalámaná celozrnná pšenica, ktorá sa aj u nás teší čoraz väčšej obľube a je už bežnou súčasťou kuchyne slovenských domácnosti. Je ľahko stráviteľný a obsahuje rôzne minerály a vitamíny a napríklad v porovnaní s ryžou obsahuje viac vlákniny a proteínov. Tabouleh vznikol pravdepodobne v horských oblastiach Sýrie a Libanonu, obľúbený je však v celom regióne. Pri jeho príprave sa fantázii medze nekladú, použiť môžete prakticky akúkoľvek zeleninu, ktorú máte práve po ruke.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na tabuoleh budete potrebovať (min. 4 porcie):
180 g uvareného bulguru
100 g uvarenej fazule adzuki
1 na drobno nasekanú jarnú cibuľku
hrsrť nasekaného čerstvého oregana
polovicu zelenej papriky
polovicu červenej papriky
šťavu z polovice citróna
olivový olej EV
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
Bulgur uvarte v 500 ml zeleninového vývaru, sceďte, osoľte a okoreňte. Do zeleninového vývaru môžete pridať pár vetvičiek tymianu.
Papriky môžete buť ugrilovať alebo jemne orestovať na panvici. Papriky narežte na menšie kocky. Všetky ingrediencie potom spolu poriadne zmiešajte, dochuťte panenským olivovým olejom, citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. V prípade, že sa tabouleh rozhodnete podávať ako hlavné jedlo je toto množstvo vhodné až pre 4 ľudí, keď ako šalát pre väčší počet.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)