teplý šalát so špargľou

Super brunch, teplý šalát so špargľou

Toto je ďalší veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládne každý, pritom na tanieri môže vyzerať luxusne. Teplý šalát so špargľou sa hodí skôr ako bohatý brunch, ale nič vám nebráni, aby ste si ho pripravili na raňajky, obed, alebo večeru. A viete, z môjho pohľadu by bol život bez slaniny nemastný-neslaný, takže ani v tomto recepte nesmie chýbať. Môžete ju samozrejme vynechať a máte celkom slušné vegetariánske jedlo.

O skvelých vlastnostiach špargle sme sa bavili už pri polievke z nej, špenát a chilli patria tiež medzi zdravé plodiny, tak teda smelo do toho!

teplý šalát so špargľou, recept

kosik

Na teplý šalát so špargľou budete potrebovať (2 porcie):
5 stoniek zelenej špargle
2 vajcia
2 hrste baby špenátu
1 červenú cibuľu
niekoľko plátkov slaniny
10 ks cherry paradajky
1 ks chilli papričky
olivový olej EV
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

 

teply salat so sparglou

A takto na to:

  • Jediné, čo potrebujte, je všetko pekne nakrájať. Slaninu, špargľu, ktorú zbavíte drevnatej časti jednoduchým zlomením, chilli, cibuľu a aj paradajky. Tie pekne na polovicu. Usmažte slaninu na troške olivového oleja, pridajte cibuľu, chilli a špargľu a chvíľku smažte. Neskôr prihoďte paradajky a úplne nakoniec aj špenát. Okoreňte a osoľte. Btw. množstvo jednotlivých ingrediencíí si prispôsobte podľa seba.
  • Pripravte si pošírované vajíčko. Vezmite si väčší široký a hlboký kastról, naplňte vodou a priveďte k varu. Keď voda zovrela, stiahnite teplotu na minimum, voda nesmie vrieť, v podstate by sa v nej mali vytvárať len také malé bublinky, ako pri šampanskom. Prilejte tak za jednu lyžicu octa a soľte. Vajíčko by ste nemali mať úplne chladné, preto je ideálne, keď ho nejakú polhodinu pred prípravou vyberiete z chladničky. Vyklepnite ho do menšej misky, pozor, aby sa vám žĺtko nerozlialo, musí byť pekne oddelené od bielka a vcelku. Metličkou vytvorte vo vode vír a vajíčko pomaly vhoďte do vody. Bielko sa začne rýchlo zaťahovať a žĺtko by malo byť vo vnútri pekne schované. Po troch minútach vyberte vajíčko pomocou dierovanej naberačky alebo sitka na tanier, na ktorý ste predtým položili papierovú utierku. Tá stiahne vodu z vajíčka.
  • Teplý šalát uložte na tanier, navrch vajíčko, trochu olivového oleja, trochu sušeného chilli alebo čierneho korenia a hotovo. Fakticky super brunch, alebo aj raňajky. Ale v podstate si takéčosi môžete dať aj na obed, či na večeru. Podávajte s toastom alebo čerstvým pečivom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

teply salat so sparglou

teplý šalát so špargľou

teplý šalát so špargľou

teplý šalát so špargľou

teplý šaláť so špargľou

Inak, k receptu nás inšpirovali kamaráti zo Sydney, Angel a Tomáš, ktorí nás takto provokovali cez instagram:

 

Kamil

 

 

Vaše komentáre