Šuhajdy

Šuhajdy sú jedným z najznámejších nepečených sviatočných zákuskov. Tradične sa pripravujú počas vianočných, veľkonočných sviatkov a samozrejme na svadby. Tento zákusok tvoria tri vrstvy. Vrstva čokolády je zospodu a navrchu, uprostred sú naplnené šťavnatou orechovou náplňou, často ochutenou rumom a v našom prípade aj kokosom. V prípade, že chystáte zákusok pre deti, rum vynechajte.

Vitajte pri prvom recepte nášho vianočného špeciálu 2024. Každý rok sa v tomto období pre vás snažíme pripraviť recepty na rôzne tradičné i netradičné zákusky. Niektoré z nich si vo vašich rodinách už našli svoje trvalé miesto, poniektoré na túto príležitosť ešte len čakajú. Tento rok začneme tradičným receptom s netradičnými surovinami.

Šuhajdy už určite ochutnal každý z nás. Niekomu ulahodili, niekomu nie. Dôvodom môže byť aj použitie nekvalitnej, prípadne nepravej čokolády, kombinovanej s rastlinným tukom. Nuž. Ak pri príprave tohto nepečeného zákusku použijete kvalitné a chutné suroviny, výsledok bude rovnako kvalitný a chutný. Veď Vianoce sú len raz v roku, tak si doprajme to najlepšie!

Pri tejto príležitosti sme zaexperimentovali a použili horkú čokoládu s kúskami lyofilizovaných malín a tiež pekanové orechy. Rovnako dobre poslúžia vlašské orechy, ale pekanové sú oproti nim omnoho sladšie a menej horké. Čokoláda s kúskami lyofilizovaných malín dostala šuhajdy na vyšší level. Jemná kyselkavosť malín trochu zmiernila horkosť čokolády a sladkosť orechovej náplne. Jednoducho, tie maliny tomu dali úplne inú chuť.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

 

kosik

Na šuhajdy budete potrebovať (12 ks):
200 g horkej čokolády s kúskami lyofilizovaných malín BILLA Premium
100 g masla
25 g pekanových orechov Nice Bites
25 g práškového cukru
10 g strúhaného kokosu
10 ml 33% šľahačkovej smotany
5 g masla
1 čajovú lyžičku rumu (voliteľné)
nasekané pistácie na ozdobenie

A takto na to:

Čokoládu s maslom rozpustite vo vodnom kúpeli. Prelejte ju do zdobiaceho vrecúška a naplňte dno papierových košíčkov. Nechajte asi 15 minút stuhnúť v chladničke.

Medzitým pripravte orechovú náplň. Do misy nasypte rozmixované orechy, kokos, práškový cukor a zalejte ich horúcou smotanou v ktorej ste rozpustili a 5 g masla. Do zmesi prilejte rum a všetko dobre zamiešajte. V prípade, že je náplň riedka, dosypte do zmesi ešte trochu orechov.

Košíčky naplňte orechovou náplňou a zalejte zvyškom čokolády. Košíčky trochu poklepte, aby sa čokoláda rovnomerne rozliala, posypte ich nasekanými pistáciami a nechajte v chladničke minimálne hodinu zachladiť. Šuhajdy skladujte v uzavretej nádobe v chladničke, alebo na chladnom mieste maximálne dva týždne.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)