Máme leto a dostať sa k čerstvým hríbom nie je žiadny problém. Stačí vybehnúť do lesa, poznať tie správne miesta a určite sa nevrátite naprázdno. Alebo možno máte vo svojom okolí niekoho, kto vám tých pár hríbov rád podaruje. Už teraz je potrebné myslieť na zimu a niečo nasušiť na vianočnú kapustnicu. Zo zvyšku si viete pripraviť výdatnú zemiakovo – hríbovú polievku, alebo hoci len takú obyčajnú praženicu. Alebo môžete skúsiť nasledujúci recept a ja vám garantujem, že nebudete ľutovať!
Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. A z môjho pohľadu to hneď niekoľkonásobne platí pri receptoch, kde práve tú jednoduchosť ingrediencií vyváži dokonalá a lahodná chuť výsledného jedla. Takým jedlom sú nepochybne aj stracci s lesnými hubami. Pripraviť si ich vám zaberie minimum času. Stracci (zdrapy) sú druhom cestovín, jedná sa o odrezky rôznych tvarov, trojuholníky, kosoštvorce, rôzne lichobežníky, ale pokojne to môžu byť aj trhance a tak je ich príprava skutočne ľahká. Výsledok vás však veľmi milo prekvapí.
Na Stracci s lesnými hubami budete potrebovať (pre 2 osoby):
asi dve hrste lesných húb
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
čerstvý tymián, oregano a petržlenovú vňať a pažitku
lyžicu masla
olivový olej extra virgin
parmezán
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
šťava z citrónu
1 rozšľahané vajce
a na prípravu cestovín:
200g múky semolina
2 domáce vajíčka
A takto na to:
- Ako už bolo spomenuté vyššie, v jednoduchosti je krása a tento recept je naozaj jednoduchý. Najprv si pripravte cesto na cestoviny. Vo kuchynskom robote za pomoci noža spracujte 200 g semoliny a 2 vajcia. Vznikne vám niečo ako mrvenička, ktorú ľahko na doske premiesite a vytvarujete valček. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte odpočinúť na 30 minút do chladničky. Ako to asi vyzerá si môžete prezrieť v staršom recepte tu.
- Očistené lesné huby (hodia sa hríby a kozáky) nakrájané na menšie kusy orestujte na olivovom oleji a cibuľke, pridajte cesnak a čerstve bylinky. Osoľte a okoreňte. Nebude to trvať dlhšie ako 5 až 7 minút. Na záver pridajte poriadnu lyžicu masla a pár kvapiek šťavy z citróna.
- Zatiaľ si za pomoci strojčeka na cestoviny vytvorte dlhé pláty cesta. Ideálne tak na stupni č.4. Samozrejme, pokojne to môžete urobiť aj ručne valčekom. Cesto narežte na rôzne tvary, trojuholníky, štvorce, cesto môžete aj natrhať, fantázii sa medze nekladú. Stracci uvarte v osolenej vode a keďže ide o čerstvé cestoviny potrvá to maximálne minútu. Keď su hotové, prihoďte ich k hubám, pridajte aj pár lyžíc vody, v ktorých sa varili. Samozrejme ich nepremývajte! Zalejte rozšľahaným vajcom a poriadne premiešajte. Vajíčko sa teplom cestovín prakticky uvarí a cestovinám poskytne krémovejšiu konzistenciu, niečo ako v prípade carbonara.
- Preložte na taniere, či do misiek, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte parmezán nastrúhaný na hoblinky, trošku korenia a soli, pár čerstvých byliniek a skvelé letné jedlo je na svete.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil