spanakopita

Grécky špenátový koláč Spanakopita

Milujeme Grécko, tú krajinu, ľudí, ich pohostinnosť, históriu, skvelé jedlo, dobré víno, ouzo, raki, pláže, more, teplo, lode a všetko, čo s Gréckom súvisí. Verte alebo nie, nie sme sami. Takých grekofilov ako sme my je na svete veľa. Tá krajina má neuveriteľné čaro a dokáže okúzliť. Do Grécka cestujeme pravidelne už trinásť rokov a spoznávame (ako inak) aj ich tradičnú kuchyňu.

Spanakopita je jedným z mnohých jedál, ktoré absolútne zbožňujeme. Dostanete ju kúpiť v ktorejkoľvek pekárni na pevninskej časti, či ostrovoch. Pripraviť si ju doma by nebol žiaden problém, ak by sa u nás na Slovensku dalo bežne zakúpiť cesto filo.

Cesto filo je veľmi špecifický druh cesta. Používa sa tak do slaných ako i sladkých receptov. Jednotlivé pláty sú veľmi tenké, až priesvitné, preto jeho domáca výroba vzbudzuje rešpekt. Prinajmenšom. My sme si ale vyhrnuli rukávy a všetkým milovníkom Grécka ako aj kuchárskym dobrodruhom prinášame recept, ako si pripraviť spanakopitu od začiatku do konca u vás doma a zahryznúť sa v ktoromkoľvek ročnom období do milovaného Grécka. καλή όρεξη (Dobrú chuť)!

spanakopita

kosik

Na prípravu cesta filo budete potrebovať:
130 g hladkej múky
1 a ½ lyžice olivového oleja BORGES
štipku soli
štipku cukru
65 ml vlažnej vody
Na prípravu náplne budete potrebovať:
400 g špenátu
210 g fety
150 g ricotta
1 vajce
hrsť mäty
1 vrchovatú lyžicu kôpru
biele korenie
1 lyžičku soli
150 až 200 ml olivového oleja na záver

spanakopita

A takto na to:

Pripravte si náplň. Špenát a mätu dobre premyte, osušte a na drobno rozmixujte. V čistej mise vareškou rozotrite fetu, pridajte ricottu, špenát s mätou, kôpor, vajce, korenie, soľ a všetko riadne premiešajte. Náplň odložte do chladničky a pripravte cesto.

Do čistej misy navážte všetky suroviny. Múku, olivový olej, soľ, cukor, vodu a premiešajte. Mieste v rukách 10 minút, múku pridajte podľa potreby, cesto musí byť vlhké a trochu lepkavé. Po vymiesení nechajte 10 minút odpočívať.

Cesto rozdeľte na tri rovnaké diely, ja som si ich odvážila, aby boli po vyvaľkaní rovnako veľké. Pracovnú plochu posypte hrubou vrstvou múky, položte prvý diel cesta, zasypte riadnou porciou múky a položte naň ďalšie cesto. Opäť pomúčte a položte tretie cesto. Múka je v tomto prípade veľmi dôležitá, aby sa vám cestá nezlepili dohromady. Vaľkajte tri cestá naraz do oválneho tvaru a priebežne sypte múkou. Cesto musí byť úplne tenké, až priesvitné.

Cestá rozdeľte, zalejte olivovým olejom a na všetky tri po dĺžke naneste pás náplne. Náplň cestom obaľte a zrolujte. Okrúhly tortový plech s priemerom 22 cm potrite olivovým olejom a naplnené cesto zatáčajte do slimáčika. To isté zopakujte aj so zvyšnými dvoma cestami, jeden na druhý napájajte. Pracujte opatrne, cesto bude veľmi krehké. Na záver zalejte asi 150 – 200 ml olivovým olejom a pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 – 25 minút. Spanakopita musí byť na povrchu zlatistá.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

spanakopita

spanakopita

spanakopita

spanakopita

spanakopita

spanakopita

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre