Nepamätám si kedy som prišiel na chuť údenému lososovi, muselo to byť poriadne dávno. Neviem odolať jeho slanej chuti. Dnes nie je problém si ho zaobstarať, zoženiete ho prakticky v každom supermarkete. Je dokonalý len tak, uložený na bielom chlebe, jemne prekvapkaný olivovým olejom. Alebo s chrenovo-reďkovkovou zálievkou! A rovnako dobre sa hodí do cestovín, ideálne vynikne v špagetách alebo s linguine. A keď ho skombinujete s kôprom a troškou citrónovej kôry a šťavy nebudete sa ho vedieť dojesť!
Na fakt rýchle špagety s lososom budete potrebovať:
Balíček kvalitných špagiet
100g údeného lososa
1 šálku tvarohu
1 BIO citrón
za hrsť čerstvého kôpru
1 lyžicu masla
olivový olej EV
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
- Pripravte si väčší hrniec s vodou a dajte ju zovrieť. Kým sa voda varí pripravte si lososa s tvarohom. Rybu natrhajte alebo nasekajte na menšie kúsky, tvaroh rukami rozdrobte, pridajte hrsť kôpru a kôru z jedného citróna a trošku citrónovej šťavy. Poriadne premiešajte, ak je to potrebné osoľte a okoreňte. Keďže v tomto recepte používame citrónovú kôru siahnite po BIO citrónoch. Majú podstatne hrubšiu kôru a na varenie sú doslova ideálne. Rozdiel pocítite nielen v chuti, ale aj vo vôni. Okay, do takto pripraveného tvarohu môžete po uvarení cestoviny pridať aj zo 5 lyžíc vody zo špagiet, budete to mať o čosi krémovejšie.
- Pripravte si širší kastról alebo panvicu a nechajte rozpustiť asi jednu lyžicu masla. Do tohto masla budeme vyberať hotové špagety rovno z hrnca, v ktorom sa varia.
- Špagety uvarte. Samozrejme, mali by byť al dente, teda na zub. Ako som to už spomenul pri špagetách so sušenými paradajkami, cestoviny NIKDY nepremývajte. Vyberte ich z hrnca a prihoďte rovno do kastróla s maslom. Ideálne sú na to kuchynské kliešte. Poriadne premiešajte a pridajte lososa s tvarohom. Znovu premiešajte, podľa potreby ešte osoľte a pridajte poriadny kus olivového oleja. Rýchle, chutné a jednoduché!
Kamil