Špagety s lososom

Cestoviny zbožňujem. Akékoľvek a na akýkoľvek spôsob. Samozrejme hlavne tie domáce, vlastné, pripravené podľa klasického receptu. K tým sa ešte dostaneme, ale dnes vám chcem predstaviť inú cestovinovú rýchlovku, na ktorú budete potrebovať skutočne len pár minút – špagety s lososom a tvarohom, doplnené o kôpor a citrónovú kôru.

Nepamätám si kedy som prišiel na chuť údenému lososovi, muselo to byť poriadne dávno. Neviem odolať jeho slanej chuti. Dnes nie je problém si ho zaobstarať, zoženiete ho prakticky v každom supermarkete. Je dokonalý len tak, uložený na bielom chlebe, jemne prekvapkaný olivovým olejom. Alebo s chrenovo-reďkovkovou zálievkou! A rovnako dobre sa hodí do cestovín, ideálne vynikne v špagetách alebo s linguine. A keď ho skombinujete s kôprom a troškou citrónovej kôry a šťavy nebudete sa ho vedieť dojesť!

8-07-IMG_5646

kosik2

Na fakt rýchle špagety s lososom budete potrebovať:
Balíček kvalitných špagiet
100g údeného lososa
1 šálku tvarohu
1 BIO citrón
za hrsť čerstvého kôpru
1 lyžicu masla
olivový olej EV
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

 

9-04-IMG_5642

 

A takto na to:

  • Pripravte si väčší hrniec s vodou a dajte ju zovrieť. Kým sa voda varí pripravte si lososa s tvarohom. Rybu natrhajte alebo nasekajte na menšie kúsky, tvaroh rukami rozdrobte, pridajte hrsť kôpru a kôru z jedného citróna a trošku citrónovej šťavy. Poriadne premiešajte, ak je to potrebné osoľte a okoreňte. Keďže v tomto recepte používame citrónovú kôru siahnite po BIO citrónoch. Majú podstatne hrubšiu kôru a na varenie sú doslova ideálne. Rozdiel pocítite nielen v chuti, ale aj vo vôni. Okay, do takto pripraveného tvarohu môžete po uvarení cestoviny pridať aj zo 5 lyžíc vody zo špagiet, budete to mať o čosi krémovejšie.
  • Pripravte si širší kastról alebo panvicu a nechajte rozpustiť asi jednu lyžicu masla. Do tohto masla budeme vyberať hotové špagety rovno z hrnca, v ktorom sa varia.
  • Špagety uvarte. Samozrejme, mali by byť al dente, teda na zub. Ako som to už spomenul pri špagetách so sušenými paradajkami, cestoviny NIKDY nepremývajte. Vyberte ich z hrnca a prihoďte rovno do kastróla s maslom. Ideálne sú na to kuchynské kliešte. Poriadne premiešajte a pridajte lososa s tvarohom. Znovu premiešajte, podľa potreby ešte osoľte a pridajte poriadny kus olivového oleja. Rýchle, chutné a jednoduché!

 

6-09-IMG_5666

3-spagety s lososom1

2-15-IMG_5711

3-13-IMG_5702

 

Kamil

 

Vaše komentáre