Špagety podľa Alfreda

Špagety podľa Alfreda

Je to takto: aj napriek tomu, že sa u nás často stretávame s talianskymi cestovinami, ktoré sú rôzne kombinované so smotanou a sú vydávané za autentické, pravdou je, že v Taliansku je takých cestovín minimum. Pastu jedia Taliani hlavne s omáčkami, ktoré majú paradajkový základ, prípadne sú cestoviny podávane so zeleninou, mäsom, plodmi mora, množstvom olivového oleja a podobne. Cestoviny, ktorých grund by tvorila smotana veľa nie je a azda to súvisí s tým, že také cestoviny by boli v minulosti luxusom, alebo s tým, že v teplom počasí telo omnoho viac zasýti a zároveň osvieži niečo ľahšie ako smotana. Ostatne, ani do preslávených carbonara žiadna smotana nepatrí a málokto o tom vie. Nech je tak, či tak, špagety podľa Alfreda popierajú všetko spomenuté a sú naozaj riadne smotanové. Treba však povedať, že sa nejedná o úplne tradičný recept, jeho história siaha len do 20. storočia, kedy ho vo svojej reštaurácii pripravoval Alfredo di Lelio, a po ktorom získal aj svoje meno. Alfredo svoju omáčku pôvodne podával s fettuccine a vo svete ju preslávili známi hollywoodski herci Mary Pickford a Douglas Fairbanks, ktorí Alfredovú reštauráciu navštívili pri svojej svadobnej ceste. Okamžite sa do jedla zamilovali a postarali sa tak o jeho šírenie do sveta. Ak chcete jesť ako hollywoodski herci z prvej polovice 20. storočia skúste s nami jemnú obmenu slávneho Alfredovho jedla.

špagety podľa Alfreda, recept

kosikNa špagety podľa Alfreda budete potrebovať (2 osoby):
250g kvalitných špagiet
250ml smotany na šľahanie
100g masla narezaného na kocky
muškátový oriešok, čerstvo mleté čierne korenie, sušené chilli
parmezán

 

špagety podľa Alfreda, recept

A takto na to:

  • Recept je nesmierne jednoduchý. V prvom rade si dajte variť špagety v osolenej vode. Kým sa vám špagety uvaria máte dostatok času venovať sa omáčke. V randlíku dajte variť aj jemne osolenú smotanu. Varte dokým nestratí asi tretinu svojho objemu. Odstavte, pridajte maslo, trochu nastrúhaného muškátového orieška a čerstvo mleté čierne korenie. Maslo sa v teplej smotane ihneď rozpustí, pomôžte mu trochu metličkou.
  • Špagety varte kým nebudú al dente. Nepreplachujte ich, len ich sceďte, prípadne vytiahnite za pomoci klieští a premiestnite do hlbokej panvice. Zalejte pripravenou omáčkou a poriadne premiešajte. Na tanieri špagety posypte strúhaným parmezánom a sušeným chilli.

 

špagety alfredo, recept

špagety alfredo, recept

špagety alfredo, recept

špagety alfredo, recept

špagety podľa alfreda

Kamil

 

Vaše komentáre