Dezert, či hlavné jedlo? Pamätám sa, že u nás doma sa knedle varili vždy ako sladké hlavné jedlo. Keď ich pripravujem ja, zakaždým si spomeniem na našu babku. Moja babka bola výborná kuchárka. Jej pečený bôčik a slivkové gule nemali chybu. Navyše používala jednoduchý recept na prípravu cesta a ja sa s ním s vami rada podelím.
Nezľaknite sa množstva. Päťdesiat gúľ je pomerne dosť, ale slivkové knedle, podobne ako pirohy, si môžete pokojne namraziť. Nie je nič lepšie ako uprostred týždňa s prázdnou chladničkou siahnuť do mrazáku a pripraviť si napríklad zemiakové gule plnené slivkami. Na posypanie použite brezle (strúhanku) s cukrom a maslom.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na prípravu slivkových gulí budete potrebovať (50 ks):
1 kg zemiakov
1 vajce
270 g polohrubej múky
1 lyžička masla
štipka soli
7 sliviek
Na posypanie:
strúhanka
práškový cukor
maslo
A takto na to:
- Uvarte zamiaky v šupke, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nadrobno nastrúhajte do veľkej misy. Uprostred urobte jamku, nasypte múku so soľou, pridajte vajce a lyžičku masla. Zmes zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, prisypte trochu múky.
- Cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na približne 0,5 cm hrúbku. Pred vykrajovaním ešte cesto poriadne zo spodnej strany pomúčte, vrchnú časť pokojne nechajte lepkavejšiu, lepšie sa vám bude spájať cesto pri tvarovaní gúľ. Štvorce vykrajujte ostrým nožom, približne 5×5 cm veľké.
- Slivky vykôstkujte a nakrájajte na osminky. Vždy to závisí od veľkosti vykrojených štvorcov a sliviek. Kúsky ukladajte doprostred štvorca a čistými rukami spájajte rohy. Rovnomerným pohybom oboch rúk vytvorte guľu, akoby ste pracovali s plastelínou. Slivky ochutnajte. Ak sú príliš kyslé, posypte ich štipkou cukru.
- V panvici na sucho opražte strúhanku. Gule varte približne 6 minút v jemne osolenej vode. Spravidla vyplávajú na povrch, keď sú hotové. Z hrnca ich vyberajte priamo na tanier. Gule polejte maslom, posypte cukrom a opraženou strúhankou. Ako od babičky.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu a Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)
[