Šišky sú sladkým jedlom nášho detstva. Všetky voľné chvíle sme ako deti trávili vonku s kamarátmi a hrávali sa rôzne hry. A v zimných mesiacoch dúfali, že i keď sa zotmelo, ešte nie je ten čas keď mamka z okna zakričí: „Domov!“ S vymrznutými nosmi sme potom po príchode domov cítili rôzne vône z kuchyne. A nech nás čakala akákoľvek večera, nikdy nesmel chýbať horúci bylinkový čaj s medom.
Šišky na večeru sme milovali. Boli vždy riadne ocukrované a máčali sme si ich v dobrom domácom džeme. Na naše rokmi overené šišky máme na blogu recept (recept nájdete TU). Ale vy viete, že my radi skúšame, obmieňame a tak sme pre vás tento raz pripravili plnené šišky. A to nie len také hocaké, ale šišky plnené jablkami. Jablková náplň je výborne dochutená a s kysnutým cestom výborne ladí. Posýpku práškovým cukrom, samozrejme, nevynechajte. A na vrch každej šišky nastriekajte šľahačku. Rozprávková chuť, na ktorú v dospelosti budú spomínať tie vaše deti.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na šišky plnené jablkami budete potrebovať (16 ks):
125 ml teplej vody
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
5 g sušeného droždia
80 ml mlieka
30 g masla
40 g kryštálového cukru
1 vajce
380 g hladkej múky
½ čajovej lyžičky mletej škorice
štipku soli
rastlinný olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
Na náplň budete potrebovať:
2 väčšie jablká
1 čajovú lyžičku mletej škorice
3 čajové lyžičky vanilkového cukru
4 rozdrvené hlavičky klinčekov
A takto na to:
Teplú vodu, lyžičku cukru a sušené droždie zmiešajte a nechajte napučať. Do misy nasypte múku, mletú škoricu, štipku soli, vajce a v mlieku rozpustené maslo s cukrom. Pridajte napučaný kvások a mieste v kuchynskom robote. Cesto ostane mierne lepkavé. Preložte ho do maslom vytretej čistej misy, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte kysnúť cca 1 a pol hodiny.
Medzitým pripravte náplň. Jablká očistite a olúpte. Nakrájajte ich na malé kocky a zmiešajte s mletou škoricou, vanilkovým cukrom a rozdrvenými klinčekmi.
Vykysnuté cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rukami ho rovnomerne roztiahnite do štvorca na hrúbku približne 1,5 cm. Narežte 16 štvorcov s rozmerom 6×6 cm. Cesto v tvare štvorčeka si položte na dlaň, doprostred položte náplň a okraje opatrne pospájajte, aby sa cesto neroztrhlo. Vytvarujte guľku a položte na plech posypaný múkou. Postup opakujte. Naplnené šišky prikryte čistou utierkou.
V hrnci rozohrejte olej. Šišky vyprážajte na miernom ohni z každej strany pár minút. Po vypražení ukladajte šišky na papierový obrúsok, ktorý vsaje prebytočný tuk a posypte ich práškovým cukrom. Podávajte s vyšľahanou šľahačkou a ľubovoľne dozdobte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)