Cestoviny máme naozaj radi. Už od detstva. Vtedy sme vôbec netušili, že su doménou talianskej kuchyne. Hlavne preto, že aj v tej slovenskej sa varia často a na našom stole boli pravidelne. Aj keď majú svoje špecifiká, také pirohy, rezance s tvarohom, či fliačky s kapustou sa predsa bez problémov môžu rovnať so svojimi talianskymi príbuznými. Cestoviny si teda pripravujeme pomerne často, striedame talianské druhy s tými slovenskými a nevieme sa ich dojesť. Najviac nám chutia na jar a v lete, pretože sú to spravidla svieže a o čosi ľahšie jedlá. Často s nimi experimentujeme, vymýšľame si vlastné kombinácie chuti. Niekedy plánovite, inokedy preto, že v chladničke sa náchádza len zopár surovín. Tak nejako vznikol aj tento recept. Mascarpone a tvaroh, trocha kôpru a cibule a na tanieri vám pristane sympatické jedlo.
Na semolinové cestoviny s mascarpone a tvarohom budete potrebovať (2 porcie):
200 g múky semolina
2 stredne veľké vajcia
3 lyžice mascarpone
250 g tvarohu
1 jarná cibuľka
1 cibuľa nasekaná na drobno
hrsť kôpru
1 lyžicu masla
1 lyžičku cukru
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
pažitku na posypanie
A takto na to:
- Pri príprave cesta použite kuchynský robot s nožom. V ňom spracujte semolinu a dve vajcia. Vznikne vám akási drobenka, ktorú potom poľahky spracujete na pružné cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť asi polhodinu v chladničke. Vychladené cesto rozdeľte na niekoľko kusov a pomocou prístroja na cestoviny vytvorte dlhé pásy. Môžete samozrejme použiť aj obyčajný valček a cesto rozvaľkať. Ak použijete prístroj vyvaľkajte ho na stupeň 3, pri valčeku to znamená tak na necelý milimeter.
- Z cesta vytvorte štvorce, veľké asi 7×7 cm. Mascarpone, tvaroh a kôpor spolu zmiešajte. Pridajte nasekané cibule. Osoľte a okoreňte. Pridajte aj cukor, získate tak zaujímavý kontrast, ale pokojne ho tiež môžete vynechať. Do stredu cestovinových štvorcov vkladajte vrchovatú lyžičku náplne. Cestoviny uzavrite do tvaru trojuholníka, dajte však pozor, aby ste vytlačili všetok vzduch a cesto neprederavili. Pomôcť si môžete aj tak, že cesto po krajoch pretriete vodou. Varte v horúcej a osolenej vode asi 2 minúty. Na tanieri dozdobte pažitkou a výdatne polejte roztopeným maslom. Ideálne sa k týmto cestovinám hodí mlieko.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)