Kombinácia ovocia a zeleniny v šalátoch vôbec nie je nezvyčajná. V šalátoch sa častokrát môžete stretnúť napríklad s jablkami, hruškami, kadejakým tropickým ovocím, nektarinkami a podobne. Sviežosť a kyslosť zeleného šalátu a sladkosť ovocia sa totiž krásne dopĺňajú. A keď k nim pridáte ešte slanosť syra či slaniny a jemnú horkosť orechov, to je potom skutočná symfónia chutí. Aj keď to znie ako klišé, je to tak. Svätá pravda.
Tento šalát s hruškou a gorgonzolou pôsobí a chutí jesenne. Je ideálny na chladnejšie a sychravejšie počasie a my sa ho nevieme dojesť. Samozrejme v originálnom recepte žiadna slanina nie je, ale poznáte už moje motto: bez slaniny by bol život nemastný, neslaný. Tak poďme na to.
Na šalát s modrým syrom a hruškou budete potrebovať:
1 hrušku
kus gorgonzoly, prípadne iného syra s modrou plesňou
miešaný šalát, prípadne šalát podľa chuti
hrsť vlašských orechov
kus slaniny
lyžicu medu
olivový olej extra virgin
čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
- Umytý, ale vysušený šalát porozkladajte na tanier. Naň položte na plátky narezanú hrušku, rozdrobený modrý syr, nasucho opražené orechy a opraženú slaninu. Pokvapkajte olivovým olejom a pridajte lyžicu medu. Ešte trochu čierneho korenia a parádny jesenný šalát s hruškou a gorgonzolou máte hotový. Hneď sa môžete pustiť do jedla, ale fantastický chutí aj keď ho na pár hodín dáte do chladničky a vychutnáte si ho neskôr.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil