Taliani majú radi v kuchyni jednoduchosť. Veď si len vezmite taký šalát caprese. Mozzarella, paradajky a bazalka, trochu oleja, soľ a na tanieri máte dokonalý predkrm. Jednoduchosť ingrediencií je v ostrom kontraste k dokonale vyváženej chuti. A funguje to. Občas sa vám však zažiada viac. Pripraviť si šalát, ktorý rovnako dobre poslúži ako predjedlo, ale tiež ako hlavné jedlo v teplom letnom dni nie je nič náročné.
Základ sme ponechali a lahodný taliansky syr, sladké paradajky a čerstvá bazalka tu hrajú svoju nezameniteľnú úlohu. Ak však tieto základné zložky doplníte o svieže hrozno, starší chlieb, špenát a horkú rukolu a celkom navrch necháte vyniknúť pošírované vajce s kúskami šunky zavďačíte sa aj takým, ktorí nad akýmikoľvek šalátmi ohŕňaju nos. Šalát s hroznom, rukolou, pošírovaným vajíčkom a zottarellou je totiž plnohodnotné jedlo, ktoré keď si obľúbite budete sa k nemu pravidelne vracať.
Na šalát s hroznom, rukolou, pošírovaným vajíčkom a zottarellou budete potrebovať (2 osoby):
asi desať cherry paradajok rozdelených na polovice
balenie syru zottarella (použili sme malé srdiečka)
hrsť rukoly
plátky sušenej šunky capocollo
hrsť lístkov bazalky
menšie strapce zeleného a červeného hrozna
krajec staršieho chleba
2 vajcia
červenú cibuľu
hrsť listového špenátu
olivový olej
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
A takto na to:
Krajec chleba narežte na kocky. Opečte na panvici s malým množstvom olivového oleja. Vo väčšej mise spolu zmiešajte špenát, rukolu, cherry paradajky, hrozno (bobule môžete rozkrájať na polovice), nakrájanú červenú cibuľu, lístky bazalky, kúsky chleba a zottarellu. Tentokrát sme dali prednosť malým zottarellovým srdiečkam, ale zafunguje akýkoľvek druh tohto syra. Srdiečka však môžu byť istým lákadlom aj pre deti, možno si tak rýchlejšie nájdu vzťah k tomuto ovocno zeleninovému šalátu. Pridajte tiež tenké plátky sušenej šunky. Pri príprave receptu sme použili capocollu, ktorú sme si priniesli nedávno z Ríma, ale použiť môžete akúkoľvek sušenú šunku. Alebo ju celkom vynechať. Zalejte olivovým olejom, osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
Pripravte si pošírované vajíčko. Vezmite si väčší široký a hlboký kastról, naplňte vodou a priveďte k varu. Keď voda zovrela, stiahnite teplotu na minimum, voda nesmie vrieť, v podstate by sa v nej mali vytvárať len také malé bublinky, ako pri šampanskom. Prilejte tak za jednu lyžicu octa a soľte. Vajíčko by ste nemali mať úplne chladné, preto je ideálne, keď ho nejakú polhodinu pred prípravou vyberiete z chladničky. Vyklepnite ho do menšej misky, pozor, aby sa vám žĺtko nerozlialo, musí byť pekne oddelené od bielka a vcelku. Metličkou vytvorte vo vode vír a vajíčko pomaly vhoďte do vody. Bielko sa začne rýchlo zaťahovať a žĺtko by malo byť vo vnútri pekne schované. Po troch minútach vyberte vajíčko pomocou dierovanej naberačky alebo sitka na tanier, na ktorý ste predtým položili papierovú utierku. Tá stiahne vodu z vajíčka.
Šalát rozdeľte na taniere a na vrch uložte vajce. Pokvapkajte ho ešte olivovým olejom, osoľte a použite čierne korenie. Paráda.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)