Caesar šalát (Cézar šalát) je šalát z rímskeho šalátu, dochutený sviežim majonézovým dressingom a podávaný s krutónmi, alebo opečenou bagetou. Dressing sa pripravuje z čerstvých žĺtkov, olivového oleja, ančovičiek, worčestrovej omáčky, cesnaku, horčice a citrónovej šťavy. Caesar šalát je fantastický ako rýchle, ale za to plnohodnotné jedlo. Dressing s citrónovou šťavou mu dáva sviežu a lahodnú chuť. Existuje niekoľko jeho obmien – zámena rímskeho za iný šalát, pridávanie grilovaného kuracieho mäsa, alebo i vegánske variácie bez vajec a ančovičiek. Klasický recept na Caesar šalát je podľa nás ale najlepší a vy si ho teraz môžete pripraviť spolu s nami.
Vytvorenie receptu na Caesar šalát sa pripisuje talianskemu prisťahovalcovi Caesarovi Cardinimu, ktorý prevádzkoval reštaurácie v Mexiku a v Spojených štátoch. Mal vzniknúť v rodinnej reštaurácii v Tijuane počas prohibície. V originálnom recepte sa používali celé listy rímskeho šalátu, ančovičky a citrónová šťava sa do jeho jedinečného dressingu začali pridávať až neskôr. Rozhodne ich však nevynechajte. Dodávajú Caesar šalátu jeho jedinečnú a plnú chuť.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou LG
Na caesar šalát budete potrebovať (2 porcie):
2 filety ančovičiek
1 čajovú lyžičku dijonskej horčice
1 čajovú lyžičku worcestrovej omáčky
šťavu z 1/4 citróna
1 strúčik cesnaku
2 žĺtka
olivový olej
2 polievkové lyžice parmezánu
soľ a čierne mleté korenie
1/2 veľkého rímskeho šalátu
staršiu bagetu
A takto na to:
Bagetu nakrájajte, poukladajte na plech, polejte trochou olivového oleja a dochuťte soľou. Pečte pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
Pripravte dressing. Do misy vložte filety ančovičiek, horčicu, worcestrovú omáčku, citrónovú šťavu, pretlačený strúčik cesnaku, žĺtka a metličkou zmiešajte. Po malých množstvách pridávajte olivový olej a neustále metličkou šľahajte, pokiaľ trochu nezhustne. Keď má dressing krémovú konzistenciu, pridajte dve polievkové lyžice na drobno nastrúhaného parmezánu, dochuťte ho soľou a čiernym mletým korením.
Do misy s dressingom natrhajte rímsky šalát a opatrne ho premiešajte. Caesar šalát podávajte s opečenou bagetkou, bohato posypaný parmezánom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)
[