K letu nekompromisne patria aj kysnuté ovocné koláče. My ale vieme, že poniektorým sa nechce zdržiavať s kysnutým cestom, pretože to trvá. Tak sme pre vás nachystali vychytávkový recept na rýchlo kysnuté marhuľové koláče s tvarohom. Celé kysnutie trvá iba 30 minút. Žiadne prebytočné postávanie a vyčkávanie.
Poviete si, že nekysnuté marhuľové koláče by boli ešte jednoduchšie a rýchlejšie. Ale verte, nebudete ľutovať. Toto cesto vás prekvapí. Je vláčne, mäkkučké a koláče sú výborné aj na druhý deň. Tvarohová náplň a marhule im dodávajú šťavnatosť a príjemnú sladko kyselkavú chuť. A keď marhuľová sezóna skončí, môžete ich plniť akýmkoľvek iným ovocím, či makom a orechmi. Univerzálny recept na každé ročné obdobie.
V závere receptu nájdete pár zaujímavých tipov, ako sa vyhnúť chybám pri práci s kysnutým cestom.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na rýchlo kysnuté marhuľové koláče budete potrebovať (24 ks):
10 g sušeného droždia
200 ml plnotučného mlieka
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
560 g polohrubej múky
štipku soli
140 g masla izbovej teploty
40 g kyslej smotany
20 g vanilkového cukru
60 g práškového cukru
2 žĺtky
1 žĺtok a trochu mlieka na potieranie
Na náplň budete potrebovať:
170 g tvarohu
20 g vanilkového cukru
30 g práškového cukru
šťavu a kôru z 1/2 malého citróna
1 čajovú lyžičku kukuričného škrobu
marhule
A takto na to:
Pripravte kvások z teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru. Do misy navážte polohrubú múku, pridajte soľ, maslo, kyslú smotanu, vanilkový, práškový cukor, žĺtky a napučaný kvások. Všetko spolu dobre vymieste. Vznikne pružné, vlhké ale nelepivé cesto. V prípade, že sa cesto lepí na ruky, pridajte ešte trochu múky, nie veľa.
Cesto rozdeľte na 24 rovnakých častí a vytvarujte guľky s priemerom približne 5 cm (cca 50 g). Papier na pečenie potrite maslom a vytvarované cesto naň poukladajte s dostatočnými rozostupmi. Plech prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste podkysnúť 30 minút.
Medzitým pripravte tvarohovú náplň. V mise zmiešajte tvaroh, vanilkový, práškový cukor, kukuričný škrob, šťavu a kôru z citróna. Podkysnuté guľky cesta roztlačte dnom pohára alebo prstami tak, aby po obvode ostalo cesto vyvýšené a náplň tak nepretekala. Naplňte koláče tvarohovou náplňou, poukladajte na ne marhule a okraje potrite žĺtkom vyšľahaným s trochou mlieka. Pečte pri teplote 180 stupňou približne 20 až 25 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte rýchlo kysnuté koláče s tvarohom a marhuľami vychladnúť. Pred podávaním ich môžete pocukrovať práškovým cukrom.
Tip: Pri príprave kysnutého cesta vždy používajte suroviny s rovnakou, izbovou teplotou. Kvások pripravujte s teplou, jemne ohriatou tekutinou (mlieko, voda). Ak pri kysnutí pečiva (na plechu) používate na prikrytie iba textilnú utierku, dbajte na to, aby pečivo počas kysnutia nebolo v prievane. Inak povrch cesta zhrubne a stvrdne. Ak tomu chcete predísť zabaľte celý plech do mikroténového vreca (napr. sáčky do koša) tak, aby sa nedotýkalo cesta.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)