rybacia polievka

Rybacia polievka s morskými plodmi

Už roky sa odhodlávame ochutnať a následne uvariť halászlé. Áno, odhodlávame. A určite raz k tomu aj dôjde. Ich základnú chuť tvorí vývar z častí rýb ako hlavy, chvosty a plutvy. A to je v poriadku. Veď tieto časti ryby by sa tak ako u akéhokoľvek zvieraťa mali tiež spotrebovať. Ale… Takže opakujeme, raz sa určite odhodláme. Ryby však zbožňujeme, preto rybacie polievky robievame pomerne pravidelne. Ich základom je stále na olivovom oleji orestovaná zelenina a mäso z filiet, či morské plody. Ak milujete ryby tak ako my, táto rybacia polievka vám na sto percent ulahodí. Chuťovo perfektne vyvážená, pomerne sýta, plná rýb, kreviet a mušlí pokojne zastúpi hlavný chod.

Ak môžeme poradiť, mušle a krevety nevynechajte. Pozdvihujú túto polievku na úplne inú úroveň. Už sme vás navnadili? Naša rybacia polievka je na prípravu veľmi jednoduchá, časovo nenáročná a zvládne ju pripraviť aj úplný začiatočník. Prvýkrát sme sa s takouto variantou stretli na Tenerife, rozdiel bol len v tom, že polievka na ostrovoch obsahovala aj kuracie mäso a ryžu. Tieto komponenty sme však vynechali. Naša polievka je pre ozajstných milovníkov rýb.

Touto polievkou tiež vzdávame hold obľúbenému Španielsku, odkiaľ pochádza partner receptu – značka olivových olejov BORGES.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou olivových olejov BORGES

kosik

Na rybaciu polievku budete potrebovať (4 porcie):
3 lyžice olivového oleja BORGES Classic
1 žltú cibuľu
2 stredne veľké mrkvy
100 g zeleru
3 filety zubáča
16 ks mušlí
12 ks lúpaných kreviet
¼ citróna
150 g čerstvej papriky
150 g cherry paradajok
2 strúčiky cesnaku
1 čajovú lyžičku údenej papriky
150 ml bieleho vína
500 ml ľahkého vývaru (rybací, kurací alebo zeleninový)
soľ a čierne mleté korenie
 

A takto na to:

Rozohrejte hrubostenný hrniec s olivovým olejom. Filety zubáča zbavte kože a pinzetou odstráňte kosti. Kože nevyhadzujte, použijete ich do základu. Nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, jednu filetu zubáča a kože osoľte, okoreňte a za občasného miešania restujte na olivovom oleji. Neskôr hrniec prikryte pokrievkou a za občasného miešania duste, kým zelenina nezmäkne.

Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, nakrájanú papriku a paradajky, posypte údenou paprikou a zľahka orestujte. Zalejte bielym vínom a nechajte prevrieť, aby sa alkohol odparil. Do hrnca prilejte ľahký vývar (my používame zeleninový alebo kurací) a priveďte k varu. Filety pokvapkajte citrónovou šťavou a nakrájajte ich. Pridajte na kúsky nakrájané filety zubáča, lúpané krevety, mušle, prikryte pokrievkou a varte 5 minút. Zelenina by mala ostať trochu chrumkavá, preto dávajte pozor, aby ste ju nerozvarili. Mušle, ktoré sa neotvorili vyberte a zahoďte do koša. Polievku finálne dochuťte, odstavte a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvým chlebom, alebo bagetkou.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre