Rum Baba

Rum baba (Baba au Rhum)

posted in: Nezařazené | 0

Rum baba alebo baba au rhum je pôvodom francúzky kysnutý dezert valcovitého tvaru, po upečení namáčaný v rume alebo sladkom víne. Pravdepodobne vznikol v 18. storočí v regiónie Lorraine. Základ cesta tvorili kvasnice, vajcia, mlieko a maslo. V modernej verzii tohto dezertu sa do cesta občas pridáva sušené ovocie a na dozdobenie sa používa šľahačka. Rum je miešaný s cukrovým sirupom a dochucovaný rôznymi arómami, či likérmi.

Cesto obsahuje minimum cukru. Jeho dochutenie dosiahnete práve namáčaním koláčika v sladkom sirupe. Čím je koláčik čerstvejší, tým lepšie sirup absorbuje a pri konzumácii je parádne šťavnatý.

Pri príprave receptu sme použili čerešne v sirupe Billa Premium, ktoré sú ochutené o tsipouro. Tsipouro je grécky alkohol vyrábaný z hroznových výliskov. Sám o sebe je tento alkohol veľmi výrazný a intenzívny. V sirupe, ktorý sme použili je naopak príjemne aromatický a výborne sa dopĺňa s chuťou čerešní.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

 

kosik

Na prípravu rum baba budete potrebovať (2 porcie):
100 g hladkej múky
2 g sušeného droždia
5 g práškového cukru
1 vajce
25 g masla
70 ml teplého mlieka
štipku soli
Na prípravu sirupu budete potrebovať:
400 ml vody
200 g kryštálového cukru
100 ml rumu
100 ml sirupu z čerešní Billa Premium
šťavy z 1 pomaranča
šľahačku a čerešne na dozdobenie

A takto na to:

V čistej mise vareškou zmiešajte všetky suroviny. Vznikne riedke cesto. Misu prikryte a nechajte asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto prelejte do formičiek, vytretých maslom a múkou. Formičky prikryte a nechajte 30 minút kysnúť. Pečte pri teplote 175 stupňov 15 minút.

Medzi tým pripravte sirup. Vodu s cukrom priveďte k varu a nechajte všetok cukor rozpustiť. Pridajte pomarančovú šťavu, rum, sirup z čerešní a zamiešajte.

Upečenú babu vyklopte z formičky, namáčajte v horúcom sirupe, dozdobte šľahačkou a čerešňami.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)