Nepoznám nikoho kto by nemal rád steak. Steak je totiž absolútne fantastická vec. My ho máme radi pripravený medium a celkom nám k nemu stačí pár zemiačikov, bylinkové maslo a nič viac nám netreba. Tentokrát sme sa však nechali inšpirovať septembrovými týždňami, ktoré sme strávili v našom Grécku a pripravili baklažánové pyré. To mi bolo doporučené v jednej krásnej taverne na Skiathe ako domácu špecialitu a bola to láska na prvé sústo. A som si istý, že zachutí aj vám. Rib Eye steak a grécke baklažánové pyré.
Aj tento recept sme pripravili v spolupráci s likérom Becherovka Original. Chuť byliniek sa k čistej chuti hovädzieho mäsa dokonale hodí.
Na Rib Eye steak budete potrebovať (2 porcie):
2 ks kvalitného Rib Eye steaku
2 baklažány
lyžicu múky
250 ml smotany na varenie
maslo
1 cibuľu
tymián
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
olivový olej extra virgin
A takto na to:
- Baklažány pozdĺžne rozrežte a v dužine nožom vytvorte mriežku. Osoľte, okoreňte a polejte olivovým olejom. Pečte v rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Nechajte vychladnúť. Keď už baklažány nie sú horúce vydlabte z nich dužinu a celkom najemno ju rozsekajte. Na panvici rozpustite maslo a pridajte k nemu baklažán. Poprášte múkou a pomaly smažte. Zalejte smotanou, dochuťte maslom a povarte. Varte dokým nevznikne jemné pyré. Ak je to potrebné môžete ho rozmixovať ponorným mixérom.
- Mäso vytiahnite z chladničky minimálne polhodinu pred jeho samotnou prípravou. Steak posypte lístkami tymiánu a pokvapkajte olivovým olejom. Poriadne rozpáľte panvicu. Nepridávajte na ňu olej, postačí vám ten, ktorý ste dali na mäso. Opekajte z každej strany asi 3 minúty (čas si samozrejme môžete prispôsobiť podľa toho, ako máte radi steak pripravený). Hotový steak osoľte a okoreňte, položte naň kúsok masla, zabaľte do alobalu a nechajte asi 10 minút odpočívať.
- Baklažánové pyré a steak uložte na tanier. Polejte šťavou, ktorú mäso pustilo. Navrch mäsa môžete dať aj osmaženú cibuľku do chrumkava.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)