Rebarborový koláč s jahodami

posted in: Jar, Leto, Sladký život | 0

S rebarborou zvykneme narábať opatrne, pretože jej chuť je veľmi výrazná a kyslá. Neexistuje však lepšia kombinácia ako rebarbora a jahody. Okrem toho majú obe svoju sezónu, a preto nemôže byť ťažké sa k nim dostať. Našu rebarboru sme na záhrade zasadili asi 4 roky dozadu a rastie ako z vody. Tento rok dokonca prežila kosenie trávnika a tak sme z nej nachystali recept. Jednoduchý a veľmi dobrý. Sladká chuť jahôd a kyslastá chuť rebarbory je v ňom tak akurát vyvážená.

kosik

Na prípravu rebarborového koláča s jahodami budete potrebovať:
160 g polohrubej múky
4 g kypriaceho prášku
štipku soli
90 g roztopeného masla
125 g kryštálového cukru
2 vajcia
45 g mlieka
45 g na kúsky nakrájanej rebarbory
110 g rebarbory
5 ks jahôd + na dozdobenie
maslo na vymastenie formy

A takto na to:

V samostatnej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. Roztopte maslo, tak ho odvážte a nechajte 5 minút vychladnúť. Do misy k maslu pridajte cukor, vajcia a ručným mixérom miešajte asi 4 minúty. Potom na striedačku pridávajte mlieko a múčnu zmes, všetko dobre premiešajte. Na záver pridajte do cesta 45 g na kúsky nakrájanú rebarboru a opäť premiešajte. Formu na srnčí chrbát potrite maslom. Nalejte do nej cesto a zarovnajte ho. Na vrch cesta naukladajte pásiky rebarbory a jahody nakrájané na polovicu. Pečte pri teplote 160 stupňov približne 30 – 40 minút. Pred vytiahnutím vpichnutím špilky skontrolujte, či je koláč z vnútra dopečený, špilka musí ostať suchá. Koláč nechajte v plechu 10 minút, potom ho vyklopte a nechajte na mriežke vychladnúť. Podávajte s čerstvými jahodami.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre