Rebarbora je veľmi populárna, ale nie všetkými milovaná rastlina. Konzumujú sa z nej iba tepelne upravené dužinaté stonky. Má výrazne kyslastú chuť, preto sa dezerty z nej často pripravujú v kombinácii s iným, sladším ovocím, alebo s výraznejším množstvom sladidiel. Koncom leta a na jeseň sa rebarbora stáva jedovatou. Aj napriek tomu všetkému sa rebarbora veľmi často používa na prípravu kompótov, džemov, koláčov, náplní do knedlíkov a pod.
My ju pestujeme v záhrade a počas jej sezóny vždy uvaríme rebarborový, rebarborovo-jahodový džem a napečieme nejaký koláčik. Tento rok sme to vzali za čo najľahší koniec. Jednoducho všetko spolu vyšľahať, naliať do formy, posypať rebarborou a upiecť. Je pravda, že s ukladaním kúskov rebarbory sme sa trochu vyhrali, ale to nie je vôbec potrebné. Urobte si to čo najjednoduchšie a užívajte teplé letné dni s nohami na stole, nie pri sporáku.
Ak teda patríte k milovníkom či pestovateľom rebarbory tak ako my a neviete čo s ňou, pripravte si spolu s nami náš jednoduchý rebarborový koláč. Jogurtové cesto je šťavnaté a rebarbora potretá cukrovým sirupom jemne sladko kyslastá. Jednoducho nenáročný, príjemne vychutený koláčik na horúce dni.
Vybrať si môžete aj z našich starších receptom: Jahodovo-rebarborový džem a dolky, Rebarborový koláč s jahodami a Obrátený rebarborový koláč.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na rebarborový koláč budete potrebovať (priemer 20 cm):
2 vajcia
150 g kryštálového cukru
180 g hladkej múky
1 a 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
štipku soli
110 g masla
60 g jogurtu (dá sa nahradiť kyslou smotanou)
200 g rebarbory
Na cukrový sirup budete potrebovať:
35 g kryštálového cukru
1 polievkovú lyžicu vody
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
A takto na to:
V čistej mise vyšľahajte vajcia s cukrom. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou, ďalej pridajte rozpustené, vychladnuté maslo a jogurt izbovej teploty. Opäť spolu všetko vyšľahajte a prelejte do formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie.
Rebarboru nakrájajte na rovnako veľké kúsky a naukladajte ich na vrch cesta. Pripravte cukrový sirup. V malom hrnci za stáleho miešania priveďte k varu cukor, vodu a citrónovú šťavu. Varte pár minút. Keď sirup začne jemne hustnúť ihneď ho odstavte a potrite ním rebarboru. Pečte pri teplote 170 stupňov 40 až 50 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte rebarborový koláč vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať posypaný práškovým cukrom, prípadne so šľahačkou, či čerstvým ovocím.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)