V našej coolinárskej kuchyni sú cestoviny najčastejšie pripravovaným jedlom vo všedný deň. Kupované sú fajn, ale doma vyrobené nemajú konkurenciu. Okrem toho nás výroba cestovín neskutočne baví. Neviem to vysvetliť, je to jednoducho tak. Ravioli sú tradičné talianske cestoviny a trochu pripomínajú naše poctivé pirohy. Tieto pirôžky môžu byť plnené mäsom, zeleninou, syrom.. a doplnené o omáčky rôznych druhov. Cesto by pravdaže malo byť pripravené zo semoliny, teda z múky z tvrdej pšenice. Ja sem síce pridávam väčšinou pekárske recepty, ale nie len sladkým je človek živý. A uznajte, aj Kamil si občas potrebuje od varenia oddýchnuť. Preto občas porušíme stereotypy, jedlo nachystám ja a on si ho len vychutnáva. Naozaj len občas, ale chcete poznať tajomstvo? Príprava domácich cestovín je hlavne moja parketa.
Na prípravu budete potrebovať (2 osoby):
2 stredne veľké vajcia
200 g semoliny
250 g ricotty
pažítku
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
maslo
A takto na to:
- Odvážte 200 g semoliny. Na dosku vysypte múku, uprostred urobte jamku a do nej rozklepnite vajcia. Vidličkou priberajte múku k vajíčkam až vypracujete cesto. To rukami vyhneťte, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke polhodinu odpočívať. Toto je klasický recept na akékoľvek domáce cestoviny. Vždy dodržte pomer 100 g semoliny a jedno vajce pre jednu osobu. Nie je potrebná soľ, ani voda. Semolinu môžete nahradiť obyčajnou hladkou múkou, ale ak máte možnosť použite radšej semolinu.
- Cesto rozdeľte na štyri časti. Ak ste zručnejší, pokojne stačí cesto rozdeliť na polovicu. Ak však nemáte veľa skúseností so strojčekom na cestoviny, cesto by sa vám mohlo pri svojej dĺžke trhať alebo lepiť. Cesto prežeňte strojčekom od najvyššieho stupňa po stupeň štyri. Na najvyššom stupni pretlačte tri krát, múku používajte minimálne. Cesto sa musí trochu lepiť, nie však príliš. Chce to len trocha praxe a nájdete si spôsob.
- V miske zmiešajte ricotuu s pažitkou, štipkou soli a korenia. Veľký hrniec s vodou postavte na varnú dosku a priveďte do varu. Medzitým si jeden pás cesta položte na jemne pomúčenú dosku, lyžičkou ukladajte malé kôpky ricotty v dostatočnej vzdialenosti od seba. Preložte druhým pásom cesta a prstami uklepkávajte tak, aby vo vnútri neostal vzduch. Ak chcete vytvoriť okrem vynikajúceho jedla i pastvu pre oči použite vykrajovačku. Úplne jednoducho ju ale môžete nahradiť obyčajným nožom. Vykrajovačky na to určené navyše cesto pritlačia tak, aby sa cestovina nerozvarila. Ak použijete nôž, skontrolujte jednotlivé kusy a prstami dotlačte.
- Ravioli varte v osolenej vode približne 4 až 5 minút. Po vytiahnutí v žiadnom prípade neoplachujte pod studenou vodou, ako je to vo viacerých domácnostiach zvykom. Na tanieri polejte roztopeným maslom, dozdobte trochou pažitky a korenia a môžete sa na ne vrhnúť.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu