Z môjho pohľadu v tomto recepte nehrá hlavnú úlohu údená krkovička. Tá je síce skvelá a patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá, ale tu je skutočne len doplnkom. Asi hodinku varená v tmavom pive s cibuľou a potom hodená na pekáč a do rúry pod gril. Nič zložité, ale výsledok veľmi dobrý. K tomu sa dostaneme.
Hlavnou hviezdou je v tomto prípade nie príliš známa a možno trochu zaznávaná zelenina, ktorá nesie ľubozvučné meno: kvaka. Kvaka, na Spiši karpeľ, v češtine tuřín a anglicky sa jej povie swede. V mnohých svetových kuchyniach celkom bežná vec, ako doplnok k rôznym pečeným mäsám, prípadne podávaná ako kaša, hustá polievka a podobne, ale u nás sa z tanierov viacmenej vytratila a to je obrovská škoda, lebo je delikátna, pripomína kaleráb, ale je jemnejšia a má tak trochu maslovú chuť. Navyše patrí k najstarším plodinám konzumovaným u nás, ešte pred príchodom zemiakov, ktoré ju vytlačili na okraj. Je zdravá, pomáha pri artritíde a ochoreniach priedušiek. Možno aj preto ju mali radi Gréci aj Rimania a jej pestovanie sa datuje štyritisíc rokov dozadu. Naši ju pestujú na záhrade a tak sa aj nám vždy ujde, ale som pevne rozhodnutý si ju budúci rok sám vypestovať na našej mestskej plantáži o veľkosti 2x3m. Aby sme jej mali veľa, veeeľa!
Takže k veci. Z kvaky sa dajú pripraviť fakt skvelé polievky a chvíľu som zvažoval uvariť nejakú krémovú do jesenného špeciálu, ale nakoniec som sa rozhodol pre pyré, či skôr kašu, len tak nahrubo popučenú, varenú spolu s mrkvou, jedným zemiakom a nakoniec aj hráškom. K tomu som uvaril údenú krkovičku v tmavom pive. Musím povedať, že tá je skôr určená ľuďom, ktorým chuť piva nevadí, lebo za hodinu sa pivo do mäsa naozaj vsiakne a cítiť ho v každom súste.
Na pyré z kvaky a krkovičku varenú v tmavom pive budete potrebovať:
1 väčšiu kvaku
1kg údenej krkovičky
2 mrkvy
cibuľu
1 zemiak
hrsť mrazeného alebo čerstvého hrášku
1 malé tmavé pivo
lyžicu masla, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, pár guličiek nového korenia
A takto na to:
- Názov znie možno trochu zložito, ale v skutočnosti je to tak jednoduché. Krkovičku spolu s cibuľou nakrájanou na kolieska zalejte tmavým pivom, doplňte vodou, novým korením, osoľte a varte asi hodinu, alebo skôr podľa veľkosti mäsa, kým nebude mäkká. Keď je hotová vyberte ju na pekáč, cibuľu uložte navrch, podlejte naberačkou vývaru a v rúre ju nechajte pod grilom asi 15 minút. Hotovo, vybavené.
- Kvaku očistite a nakrájajte na kocky, rovnako mrkvu a zemiak a varte v osolenej vode, kým nebude mäkká. Asi 5 minút pred koncom varenia pridajte aj za hrsť hrachu. Sceďte, pridajte lyžicu masla a vypracujte hrubé pyré. Bude mať naozaj fantastickú žlto-oranžovú farbu a bude to super.
- Uložte na tanier a podávajte s krkovičkou jemne preliatou výpekom. Dokonalá vec, naozaj.
Kamil